Translate

събота, 22 юни 2019 г.

„Физика на пчелите“ в „Темата на NOVA”


Застрашени ли са пчелите и у нас и може ли изчезването им да бъде предотвратено? NOVA търси отговора тази неделя, след централната емисия Новини

Физиката е наука за основните закони и взаимодействия в материалния свят, а този на пчелите е шлифован докрай. Те сами произвеждат всичко, от което имат нужда, но защо умират? И къде е България в контекста на световните опасения, че намаляват? Репортерът Златина Зехирова и операторът Георги Георгиев търсят отговора на тези и още въпроси в „Темата на NOVA” тази неделя след централната емисия Новини.
Пчелите са изумителни създания. Могат да изминават големи разстояния, а след това да се приберат безпогрешно в кошера. Килийките им са най-здравата конструкция в природата – може да издържа теглото на меда, което е в пъти по-голямо от тяхното собствено. Но освен впечатляващи, те са и изключително необходими за нас, хората, защото опрашват почти всички растения, от които се храним. Специалисти са изчислили, че една от всеки три хапки, които ядем, е възможна благодарение на медоносните пчели.
Има един популярен цитат, приписван на Алберт Айнщайн: "Ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството ще му останат не повече от четири години живот". Но медоносните пчели изчезват в световен мащаб поради пестициди, паразити, заболявания и загуба на естествена среда.
От началото на годината у нас официално има близо 100 сигнала за отравяния на пчели с препарати. Статистиката показва, че идват от почти всички региони в страната, но най-много от областите Добрич, Плевен, Стара Загора, Силистра и Бургас. Каква е причината за това? И може ли изчезването да се предотврати с помощта на технологията?

Няма коментари:

Публикуване на коментар