Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

"Тодор Славчев фотоархив" - изложба на Тодор Славчев


Фотографската изложба ще ни поведе на пътуване назад във времето към 40-те и 50-те год. на миналия век през погледа на един от именитите български фоторепортери Ще видите как е изглеждала столицата тогава, както и други известни места из България.

Тодор Славчев /1900-1992/ е фото-репортер, един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас. Творческият му път обхваща 60 години, от 30-те до 90-те години на миналия век, през които заснема лица и събития от различни сфери на обществения живот в родината: политически събития, градски и селски живот, бит и поминък, строителство и промишленост, дейността на БЧК, лов и риболов, спорт и туризъм, хора на изкуството, пейзажи и портрети.
Той е роден през 1900 година в Пловдив, от 1930 година се установява постоянно в столицата. Член на Дружеството на фото-журналистите в България от 1934 година. От 1929 до-1946 година Славчев е главен редактор на списание „Трудови вести“, където публикува свои снимки на социална и трудова тематика. През 1941 година той посещава Вардарска Македония и заснема изгледи, бит и общественозначими събития в Скопие, Охрид и други селища.
Той сътрудничи като фото-репортер на - вестниците:„Утро“,“Заря“,“Дневник“,“Днес“,“Вечер“ и „Нашенец“. При бомбардировките над София през 1944 година редакцията му на Пасаж Св.Никола е разрушена, а голяма част от фото-архивът му изгаря. Тодор Славчев снима на Девети септември в столицата. През есента на 1944 година издава със свои средства брой първи на сп.“Фотожурналъ“, богато илюстрирано с негова репортажна фотография на актуални събития в страната. Участва като доброволец фото-кореспондент във Втората световна война /1945г/, като пренася фото-лабораторията си. По случай 1 май 1945 в Унгария Славчев организира фронтова фото-изложба, включваща снимки на много фото-кореспонденти. След войната той работи като фото-сътрудник на списанието на БЧК, във в.“Земляк“, както и като щатен фото-репортер на вестниците „Свят“ /1948-1949/, „Народен спорт“ /1951-1953/ и „Кооперативно село“ /1954-1960/. След пенсионирането си Тодор работи активно и до края на живота си за СБЖ, в.“Поглед“, сп.“Славяни“, сп.“Лов и рибилов“, в.“Трезвеност“, сп.„Български воин“, в.“Литературен фронт“ и др.
Славчев е участвал в множество общи фото-изложби преди и след 9.09.1944 година. През 1937 година той организира първата по рода си изложба „Борба срещу трудовите злополуки“, чиято фотографска част е изцяло негова. През 1989 година прави своя авторска фото-изложба. Носител е на множество отличия, медали и дипломи. Носител е на званието
Ез. Ариана-1952г
Фотограф-художник от 1970 година, Заслужил деятел на културата /1984г./, както и Майсторската награда на СБЖ /посмъртно/.
Tодор Славчев остава безпартиен през целия си живот. Искал е творчеството му да бъде разглеждано през призмата на родолюбието и човеколюбието.
Изложбата е част от "Месец на фотографията" и може да бъде разгледана до 30-ти юни - "Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов".

Няма коментари:

Публикуване на коментар