Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

Армейски сърца спасяват животи във ВМА


Те се обединиха зад каузата „Дари кръв, спаси живот!” навръх 14 юни – Световния ден на кръводарителя. Представители на футболен клуб ЦСКА и лекари под пагон от ВМА дадоха личен пример как един благороден жест може да даде шанс за живот на много болни в беда.
Традиционната кампания на Центъра по трансфузионна хематология подкрепиха легендата на „червените” Георги Велинов, треньорът от школата на ЦСКА Атанас Борносузов и други представители на клуба. Коремният хирург капитан д-р Даниел Стефанов и негови колеги под пагон пък доказаха, че военните лекари спасяват животи не само с професионализма, а и с благородството си.
Зад каузата застанаха и от Командването на силите за специални операции, като екип на Кръвния център ще отиде на място в Пловдив на 21 юни при командосите, които искат да спасят тежко болни пациенти.
„Дарявай, за да ти дарят!”, призова пък червената легенда Георги Велинов – Джони. „След трансплантацията, която ми направиха във ВМА през 2007 г., вече няма как да дарявам. Преди това съм го правил многократно – ние сме спортисти и имаме възможности да даваме. Но винаги ще подкрепям каузата на донорството. За мен това е най-благородният жест”, допълни Велинов и благодари на спасителите си.
„Безвъзмездното даряване е изключително важна кауза, защото кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината”, подчерта началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. Румен Попов. И благодари на „армейците”, които всяка година на 14 юни подкрепят мисията на Кръвния център на ВМА.
„Да, може не всички да дарят днес, но благодарение на акции като тази, ще получат информация и откликнат друг път. А всички са добре дошли – вратите ни са отворени и в
събота и неделя”, допълни проф. Попов. Като призна, че борбата за повече спасени животи е немислима без повече информационни кампании сред децата в училищата, които отрано могат да бъдат „спечелени” за благородната кауза. Доказва го успешната работа на Центъра с военните формирования.
Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден – от 08:30 до 16:00 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар