Translate

сряда, 19 юни 2019 г.

Международна Конференция „ Медицинска Етика и Морал. Клетвата на Хипократ – Символ на Медицината“


В периода 13-16 юни 2019г. остров Кос, Гърция бе домакин на организираната от Сдружение ,,Югоизточно-европейски медицински форум“ / председател доц. Андрей Кехайов/ международна медицинска конференция на тема „ Медицинска Етика и Морал. Клетвата на Хипократ – Символ на Медицината. 
Форумът събра академични преподаватели и експерти в областта на медицинската етика от България, Гърция, Сърбия, Русия, Беларус, Словения, Северна Македония, Грузия и други, както и студенти по медицина от Медицински университет- София. Председателят и гл. секретар на Медицинската Асоциация на остров Кос са част от официалните гости на конференцията.
Участниците в научната програма на конференцията представиха доклади по актуални социално-етични проблеми свързани с медицинската етиката и основните принципи на Хипократовата клетва и ефтаназията, етичните медицински стандарти използвани и прилагани в отделните страни и тяхната обвързаност с европейските етични стандарти. Дискутирани бяха въпроси, свързани с правната етика и медицинската отговорност. За първи път пред участниците бе демонстрирана онлайн софтуерната платформа за телемедицина и национална мрежа за комуникация между медицински центрове с използване на телемедицинска станция. Практическото приложение на системата на територията на България бе представена чрез осъществяване на пряка онлайн медицинска консултация със специалист по кардиохирургия -  проф. Иво Петров.
Паралелно с конференцията се проведе и заседание на Борда на ЮЕМФ.
Социалната програма на конференцията включваше и посещение на Античния Комплекс на бога „Ескулап“ – мястото, на което Хипократ практикува клинична медицина, представяне на официалния ритуал по полагане на Хипократовата клетва, посещение на дървото на Хипократ, където според легендата той е преподавал на учениците си „изкуството“ на медицината.
По лична покана на кмета на община Кос членовете на Борда на Югоизточно Европейския Медицински Форум се проведат среща в сградата на Община Кос с кмета Йоргос Киритсис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар