Той гостува в студиото на
„Преди обед“ по bTV, за
да сподели, че има хиляди причини да се чувства като най-големия победител в
шоуто на добрия вкус.
„Хората, с които се
запознах там, екипът, който стои зад това предаване, са много готини.
Участниците също - те
ме подкрепяха много на финала. С голяма част от тях сме много близки. Аз
представих менюто, което исках да представя. И го представих доста добре. Така
че не смятам, че съм изгубил“, коментира той.
„Докторът“ в Masterchef, който захвърли бялата
престилка, за да сложи кухненската, почерпи Деси и Сашо с десерт – препратка към сладкото изкушение,
което приготви на финала на шоуто. Нестандартните компоненти като ганаш с
шоколад и лакто манатарки, пуканки от свински кожички и пукащи бонбони от
кисело мляко впечатлиха зрителите на bTV, а Ники обясни, че е искал да провокира журито. Той поясни, че никога
не можеш да познаеш, че пуканките всъщност са от свински кожички, тъй като са
много ефирни, леко солени и без аромат на месо. Бузата от щука, която сервира
на Chef
Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу, е с размер на чаена лъжичка и е
една от най-вкусните части на рибата. Месото е маслено, фино и не бива да се
счита за отпадък.
Николай обясни, че е
впрегнал всички знания от медицината и ги е приложил в кулинарията.
„Лабораторната“ му и спокойна работа в кухнята е била най-трудна на полуфинала,
когато отпадането на близкия му приятел Емануил го е разклатило. Въпреки че за
хората може и да е изглеждал самонадеян пред печката, докторът призна, че
изобщо не е така и в този момент тотално се е обезверил в способностите си. Той
изказа благодарност към „кралицата на вкусното и здравословно хранене“, която
го е окуражила и накарала да се стегне. През цялото състезание се е стремил да
се вслушва във всяка препоръка на журито.
Ники сподели с Деси и
Сашо, че е съчетал MasterChef с държавните си изпити, държавния си стаж и дипломирането си. Винаги се
е стремил към специализация в анестезиологията, въпреки че е „дефицитна“
специалност и повечето лекари бягат от нея. Той изповядва философията на свой
преподавател, че „ако искаш да правиш качествена медицина, то това е скъпо
хоби. Другото е печалбарство и компромис“. В момента работи като лекар през
деня и готвач в ресторанта на Chef Бойковски вечерта, защото не иска да избира между двете. Страстта му
към точните науки датира още от тийнейджърските му години, когато е правил
химични експерименти в домашна лаборатория. А любовта му към храната се
заражда, докато с удоволствие меси теста за мекици с баба. Активно се занимава
с кулинария от 2 години, когато е силно впечатлен от представянето на
гладиаторите в третия сезон на MasterChef. Започва да си поставя различни предизвикателства, да опитва да надскача
себе си, защото има „фетиш към професионализма“ във всички сфери. Докато се е
подготвял за своето участие във формата, си е организирал готварски маратони до
4 часа през нощта. Харесвал си е странни или непознати продукти и ги е
превръщал в многокомпонентни ястия.
В момента се е захванал с
уникален проект – първия supper club в България. Това е нестандартно място за 10 души, което цели да
избегне „помпозността“ на ресторанта, отдалечността между готвача и госта, както
и наличието на сервитьори. Идеята е на масата да седнат непознати, които да
споделят емоцията на храната, а ако искат да „опитат“ и от готвенето, са добре
дошли да го направят рамо до рамо с професионалистите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар