сряда, 29 май 2019 г.

Примабалерината Диляна Никифорова описва историята на националния ни балет за последните 30 години


Премиерата на книгата „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“ ще се състои на 31 май 2019 г. в Софийска опера и балет

Първата по рода си хроника за националния ни балет в периода 1989 – 2017 г. ще бъде представена пред публика на 31 май 2019 г. Премиерата на „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“ ще се състои след спектакъла „Зорба Гъркът“ в Софийската опера и балет, където главната роля ще изпълни примабалерината Диляна Никифорова, автор на книгата. Нейната поредна литературна творба ще бъде представена от проф. Владимир Игнатовски, д-р по изкуствознание, телевизионен и театрален критик, а всеки желаещ ще има възможност да закупи екземпляр с автограф от примата Диляна Никифорова във фоайето на Операта.
„Опазената идентичност на българската национална балетна школа е дело на няколко поколения балетни творци. Тази констатация е в основата на анализите за събитията, които определят съдбата на националния балет в прехода ХХ–ХХI век“, споделя Никифорова. От позицията на непосредствен участник в голяма част от балетните постановки, Примата на националния балет прави исторически преглед на премиерите на Софийския балет в периода 1989–2017 г., представяйки работата на хореографи, ръководители, репетитори и изпълнители. Изтъкват се съхранените характеристики на националната балетна школа – класическа традиция и изявено драматично качество. Текстът е илюстриран с над 400 фотографии, изобразяващи както моменти на постановъчен процес и репетиции, така и бляскави премиери. Изданието е предназначено не само за професионалисти, но и за ценители и почитатели на балетното изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар