Translate

неделя, 26 май 2019 г.

Проф.Тахсин Бейзадеоглу: Излекувайте ставите си чрез собственото си тяло


 
Проф. Тахсин Бейзадеоглу е роден през 1971 година в Бурса, Турция. През 1994 година се дипломира в "Trakya University Faculty of Medicine" в Турция. Завършва специалност през 2000 година в Медицинския факултет в "Istanbul University Cerrahpasa School of Medicine" - Катедра по ортопедия и травматология, специалност на тема "Лечение на синовиална саркома". Специализира хирургия на ръцете и микрохирургия, като основно се интересува от спортна травматология и артроскопична хирургия. Свързан е с няколко университета като лектор по ортопедия и физиотерапия. Главен лекар на Националния баскетболен отбор на Турция за мъже. Консултант на спортния клуб „Fenerbahce Sports Club, баскетболните клубове на "Anadolu Efes" и "Darussafaka.

Ето какво разказа той за себе си и за уникалната терапия, която прилага:
-Аз съм специалист по ортопедия и травматология и практикувам хирургия в Истанбул повече от 20 години. Също така там съм лектор в различни университети. Основните насоки на дейността ми са артоскопска хирургия на ставите, артопластика и хирургия, но фокусът ми е върху остеонекрозите, хрущялите и био-регенеративната медицина.
Това означава, че продължителността на живота на хората с всяка изминала година се увеличава и те вече нямат много животозастрашаващи заболявания, но страдат от доста костни и ставни проблеми, защото нашите стави остаряват. И това е причинита в последните 30 години една от най-развитите сфери в медицината да бъде ортопедичната хирургия. Преди това ние основно третирахме някои фрактури и поставяхме протези.
Днес искаме да отсрочим проблема със смяната на ставите след 70-годишна възраст, докато преди 20 г. го правехме на 50-годишни пациенти. В наши дни това са хора на средна възраст. Това е причината, поради която започнах да се занимавам и с научна дейност. Имам няколко публикации за възстановяването на хрущялите и костите.
Какво разбираме под това? Костната система остарява, кожата - също. Можете да намерите козметични решения за вашата кожа, но за хрущялите е много трудно. Защото не сами по себе си са родени без късмет - нямат кръвоснабдяване.
Хрущялът се храни с течност от ставите не от костите. В самата му тъкан стволови клетки липсват. А те единствени могат да се трансформират в друг вид клетки. И няма лимфодренаж, което означава, че при наличие на патология няма как да бъде дрениран  хрущялът. Също така той няма нерви, т.е.  ако имаме някакви минимални наранявания там, ние няма как да разберем. Чак когато раната отиде дълбоко в костта, започваме да чувстваме болка, да имаме затруднения – например,  при изкачване на стълби.
В това, което извършваме целта е да решаваме проблемите чрез биологични методи. Биорегенеративните приложения, както се разбира от самото название, са абсолютно натурални възстановяващи процедури. Източникът на най-популярните методи за биорегенеративна медицина е самият човек, защото в нашето тяло имаме невероятни механизми за възстановяване (не за хрущялите, може би), но за кожата, за черния дроб.
От 15 години се прилага PRP, или обогатена с тромбоцити плазма, което означава, че клетките в кръвта, които ние използваме за съсирване съдържат много растежни фактори. Например, когато се порежете започва възстановителен процес и раната изчезва. Този механизъм на лекуване идва от тромбоцитите.  Ние отделяме тромбоцитите от кръвта на пациента и ги инжектираме там, където е заболяването.
Науката започна да размишлява как да използваме растежните фактори на определени места. Те възстановяват тъканите. Но как? За колко време? Колко дълго ще трае това?  Тогава решихме, че имаме нужда от по-умни клетки и се обърнахме към  мезенхимните клетки. Това са основните, най-базовите клетки в костите и в мазнините. И ако вие ги използвате върху патологията, става нещо много интересно. Тези клетки са умни и те започват да я различават. Това е причината терапията със стволови клетки да става все по-популярна в последните 10 години. И все пак, на този етап тя е частично експериментална терапия. До този момент тя не е довела до никакви усложнения, поради естеството на стволовите клетки.
Затова казваме на пациентите на биорегенеративната медицина - ако вие сте възрастен и имате износен хрущял може да се опитаме да го регенерираме с вашите собствени стволови клетки. Разбира се, има разни трикове - колко тъкан е необходимо да вземем, как да я вземем, каква система да използваме… Но най-важното: ние не моделираме клетките, само ги взимаме, правим много висока концентрация на течност. Например,  на 100-200 мл костен мозък получаваме 3 мл концентриран костен мозък, който е пълен с мезенхимни стволови клетки. Тогава ги поставяме в травмирания хрущял, сухожилие или мускул.
Основният ми интерес е към регенерирането на хрущяла, макар понякога да се налагат и операции. Какъв тип хирургична намеса? Ако има високо увредена тъкан или изкривяване ги отстраняваме. При наличие на нестабилност, отстраняваме и нея, коригираме или подменяме връзките или сухожилията. И тогава се опитваме да сложим регенерираният хрущял в ставите. Зная,  че предстои много път да извървим, но виждам перфектни и многообещаващи резултати.
Каква е победата досега? Да дадем на пациентите над 50-60-годишна възраст здрави стави без болка и естествени движения. Тогава можем да кажем, че наистина сме постигнали нещо стойностно. Но не изцяло. Това се дължи на разликата между човешките организми. Някой се порязва и не му остава белег. При друг при същата травма белегът е огромен. Оздравителният процес при хората е много различен. Това,  върху което работим е да подсилим оздравяването на клетките чрез стволови клетки, подсилени от ПРП, фибрин, или правейки микрофрактури. Или чрез инжекции  да регулираме ставната течност. Както вече казах, хрущялите получават своята енергия и се хранят от нея. Ако осигурите добра ставна течност на хрущяла, той ще стане твърд и силен.
Все още изкуствените стави са добро решение при хората над 70 г. Но и най-добрата изкуствена става не може да бъде перфектна като вашата собствена става. Така че, ако успеем да решим проблема на ставата дори частично, ние сме постигнали успех.  В случай, че проблемът е вследствие на травма, пак имаме добри постижения. При спешна ситуация - също. Но когато става дума за възрастова дегенерация на ставата, резултатите не са задоволителни. Просто ограничаваме болките. Ако случаят е хроничен, травмата е от преди години, а пациентът не е полагал грижи за ставата си, уврежданията са големи и успехът е минимален.
При травмиран хрущял и болки в ставите, консултирайте се с вашият лекуващ лекар. 
След прегледа е много важно не само какво се вижда на снимките, но третирането на пациента. Трябва да преценим от колко време е болката, къде се намира, как се е появила, от само себе си ли, чрез травма или е старо нараняване. Каква е активността на пациента, какви са неговите очаквания, какво от това което му кажем да следва като лечение ще изпълнява. Терапията не се отличава с добри резултати при пациенти с килограми в повече. Теглото е много важен елемент. Не можем да променим възрастта, не можем да променим генетичната предразположеност на пациента, но теглото - можем. Трябва да намалим килограмите. Те са единият фактор. Вторият е мускулатурата. Ако имате тренирана и силна мускулатура, тежестта се разпределя надолу покрай ставите, а не върху тях -  мускулите поемат натоварването. Ако те са слаби, тежестта преминава директно върху ставите и страдате от увреждания и болки. Така  че, контролиране на теглото и трениране на мускулите са задължителни,  винаги казваме на нашите пациенти. Но няма едно и също лечение, нито една и съща инжекция за всеки пациент. Хирургът решава според историята на болестта, прегледа и очакванията на пациента.
Проф. Бейзадеоглу ще консултира български пациенти на 29 и 30 май в клиника Имани на бул. Ал. Пушкин 116.За целта е необходимо да имате предварително записан час на телефон 0887 88 12 12.
За консултацията се заплаща такса от 150 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар