Translate

четвъртък, 30 май 2019 г.

ВМА с над 40 призьори в „Лекарите, на които вярваме”


Над 40 специалисти от Военномедицинска академия влязоха лигата на лекарите, на които българите вярват. За поредна година ВМА е сред болниците с най-много призьори в кампанията на в „24 часа”, номинирани от благодарните пациенти.
Тази година във фокуса на инициативата бе новото поколение български лекарии. За първи път награди взеха 21 специализанти, сред които и д-р Димитър Пенчев, който специализира „Хирургия” в Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА. Едва на 28 години, той има зад гърба си над 50 публикации у нас и в чужбина и повече от 30 участия в научни конференции. Изкушеният от науката и иновативната медицина д-р Пенчев активно участва в прилагането на уникални за България техники при лечението на тежки заболявания.
Как трябва да се промени системата на специализациите, за да не търсят младите и талантливи лекари по-бляскаво бъдеще в чужбина? Това бе тема и на дискусията, в която се включи началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS наред с ръководителите на други болнични заведения, министъра на здравеопазването Кирил
Ананиев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, представители на съсловните организации, медици и пациенти.
Генерал-майор Мутафчийски сподели опита, който Академията има в подготовката по специалност „Военен лекар” от 2017 г.
„Решихме да подходим радикално и започнахме да обучаваме сами наши лекари – съвместно с Медицинския университет във Варна и Военноморското училище”, заяви началникът на ВМА. И напомни, че в момента в програмата са 40 курсанти, като предстои и приемът на новия, трети випуск военни лекари.
„Младите хора, които избират да служат в редовете на армията, имат чудесна перспектива. Както и ясна визия какво ще правят след като се дипломират”, обясни професор Мутафчийски. Започвайки следването си, курсантите подписват 16-годишен договор. Първите 6 години – за обучение, останалите десет – за работа в редиците на Българската армията. Задължително условие е младите лекари да прекарат поне 2 години в поделение след завършването си. След това имат възможност за специализация във ВМА, както и осигурена работа в някоя от петте военни болници в - София, Варна, Пловдив, Плевен или Сливен.
В ерата на иновативната медицина лекарите под пагон имат шанс и за допълнителни високоспециализирани обучения.„Да, нашият случай е частен, но от концепцията ни могат да се извадят полезни за цялата система идеи. Влагаме доста пари в тези момчета и момичета и очакваме, разбира се, много от тях”, заяви още началникът на ВМА.
Колко е важно да попаднеш на добри учители подчерта пък д-р Димитър Пенчев, приемайки наградата си. „Не е достатъчно само да си опитен, за да си ментор. Затова тези лекари трябва да бъдат допълнително стимулирани. За щастие, в нашата болница има много изявени специалисти, готови да ни учат”, сподели младият хирург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар