Translate

сряда, 29 май 2019 г.

bTV отбелязва 19-ия си рожден ден с ново студио


Новаторският проект е най-мащабният в историята на телевизията и уникален за Централна и Източна Европа

От 1 юни централната емисия на bTV ще представя новините от деня по още по-динамичен, достъпен и интерактивен начин от изцяло новото си, високотехнологично интегрирано студио. С новаторския си дизайн и с помощта на най-модерните технологии, проектът ще направи работата на екипа, който представя най-важната информация от България и света, още по-близка до зрителите и онлайн потребителите на bTV. Новият 360-градусов сет ще бъде внедрен на 19-ия рожден ден на bTV, първоначално във всички емисии новини, спорт, прогноза за времето и предаването „Тази сутрин“. От новото студио ще се излъчва и финалът по bTV Action на най-големия европейски клубен турнир УЕФА Шампионска лига, с историческия сблъсък между английските отбори „Ливърпул“ и „Тотнъм“.
Новините и актуалните предавания на bTV са гръбнакът на нашата програма и съм щастлив, че на рождения ден на телевизията даваме старт на иновация в дизайна и архитектурата, която е уникална за Централна и Източна Европа. Правим това в полза на милионите ни зрители, които са избрали bTV като своя първостепенен източник на информация. Новото ни студио е и най-мащабният технологичен проект, внедрен в bTV от самия старт на телевизията. Изключително горди сме, че скоро нашите зрители ще могат да проследяват новинарското и актуално съдържание, на което се доверяват най-много, по още по-лесен и разбираем начин, на всички платформи“, коментира Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.
Новото студио на bTV е създадено от една от най-титулуваните компании за дизайн и архитектура в света - Veech x Veech. Тя е основана през 1993 г. от Стюърт Вийч и Маша Вийч-Космачоф, които са пионери в синергията между архитектурата и медийните технологии от ново поколение. Те имат богато портфолио от изключително иновативни проекти, като основни студийни комплекси за телевизионно излъчване и продукционни помещения, студиа за медийно съдържание с добавена реалност, многофункционални нюзруми и др. Veech x Veech са носители на многобройни международни награди, сред които Newscaststudio Award; PromaxBDA Europe Award; German Design Award; IDA USA Award; German Prize for Lighting Design; Eyes & Ears of Europe Award и много други. Сред проектите на Veech x Veech в световен мащаб са: Al Jazeera Shard Tower Newsroom в Лондон; студийните комплекси на Al Jazeera Network и AJA Newsroom в Катар; медийният и комуникационен център на ORF – Austrian Broadcast Corporation и др.
За нас новото студио е мястото, където се срещат журналистиката, новите технологии и съвременният дизайн. През последните пет години в редакцията тече процес на интеграция между всички предавания и платформи. Това е и основата, на която са подчинени обликът и функционалностите на новото студио.
То дава възможност темите да бъдат развивани хармонично през целия ден – подчертавайки идентичността на редакцията във всички наши предавания, без да губим уникалността на отделните журналисти. За да изберем изпълнител на проекта проведохме международен конкурс, на който поканихме да участват най-добрите дизайнерски бюра в света. За нас е привилегия, че успяхме да привлечем в България Veech x Veech, известни с революционните си проекти на световния пазар. Дизайнът, който създадоха за нас, е значима стъпка напред за телевизионната индустрия в цяла Европа”, коментира Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group.
Всички елементи от новото студио и локацията му са изцяло нови. Сетът ще използва 11 видеостени с различни размери, 7 от които са с 4K резолюция, а една от тях е тъч скрийн. Технологията за добавена реалност, която bTV първа внедри в българските медии, ще бъде осъвременена с функционалности от последно поколение. Четири камери с уникалните за България 4K сензори и кран ще бъдат част от иновациите. Студиото ще работи и с енергийно ефективно LED осветление от последно поколение, което изисква по-малко електричество и климатизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар