Translate

събота, 8 декември 2018 г.

Малки математици от Пловдив се върнаха със сребърни и бронзови медали от Световно отборно първенство по математика в Пекин


Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив се завърнаха със спечелени сребърни и бронзови медали от деветото Световно отборно първенство по математика в Пекин, Китай, съобщи за БТА техният ръководител Валя Георгиева. Тя поясни, че нейни възпитаници за втора година се явяват на това престижно състезание, като тази година училището е участвало с два отбора (5 и 6 клас и 6 и 7 клас).
"Завърнахме се от Китай щастливи, децата се представиха много добре с три сребърни и две бронзови медала", каза Валя Георгиева. Тя сподели, че България е сред страните учредителки на световния шампионат преди девет години и всяка година в него участват български ученици. Преди две години, благодарение на многото спечелени отличия на Световното математическо състезание "Математици без граници", училище "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив е получило квота за участие в Световния отборен шампионат в Пекин. Така тази година за Китай заминават 12 възпитаници на училището в два отбора.
"Въобще не разчитахме, че ще можем да пробием с групата на "малките" - 5 и 6 клас, а се оказа, че те отборно се наредиха на 12-то място сред 55 отбора, което не е никак малко, а учениците от групата на по-големите се класираха на 5-то място от 25 отбора", поясни учителката. "Това беше буквално мелачка, за три часа децата минаха през три тура и решиха много, много задачи", добави тя.
Индивидуални сребърни отличия в Пекин са завоювали седмокласниците Йоана Илчева и Любен Мишев и Адриан Мишев от 5 клас. Бронзови медали в индивидуалната щафета са спечелили шестокласниците Милан Миланов и Ивайло Къртев.
Следващото предизвикателство пред възпитаниците на Валя Георгиева са квалификациите за Международно азиатско състезание в Япония през февруари, в което България ще участва за първи път.

БТА


Няма коментари:

Публикуване на коментар