Translate

петък, 19 юни 2015 г.

В Световния ден на джина с необичайно парти бе разбит на пух и прах един ленив, съботен следобед в София



В столичната Ботаническа градина се проведе ежегодното събрание на Обществото на
необичайниците на Hendrick’sнай-удивителният джин, създаден от човешка ръка, при това шотландска*.
Hendrick’s Odd Party, безспорно бе най-зашеметяващото събитие за сезона, с рози, непривично забавен хумор, викториански стил и твърде добър вкус.
Необичайностите започнаха още от входа, където в импозантна златна клетка, двамата банкери на събитието, срещу обикновени български пари снабдяваха гостите с необикновени Hendrick’s пари. В непосредствена близост до тях се намираше Джинът в бутилка, при когото посетителите си спечелваха приятни подаръци, разбира се при изричното условие да не търкат нито
бутилката, нито Джина. Неумолимо притегателна се оказа силата на шатрата на Ясновидката, пред която се виеше дълга опашка от желаещи да научат какво им готви (не)милостивата Фортуна. Необичайни спортове, сред които крокет (а не крикет), хвърляне на зарове, както и специалната мега барова игра предизвика небивал интерес. За поддържането на необичайния дух и твърде добрия вкус се грижеше лично домакинът - удивителният Hendrick’s беше достъпен за всички в най-съвършена форма на двата signature drink бара, както и в необичайни коктейлни смеси с мистериозни имена като Вестибюл, Нострадамус и Джабъруоки.
---
*Шотландската ръка придава неповторим кариран вкус с деликатни нотки на гайда и планински кристали.
Hendrick’s е уникален джин, произвеждан на малки серии, по специална рецепта на семейната дестилерия William Grant & Sons, в така нетипичната за джин Шотландия, но с използване на вековната традиция на дестилирането, както и изобилието на чиста мека вода. Hendrick’s притежава удивително високо качество и учудващо странна комбинация на съставките си, които представляват прекрасна палитра от 11 растителни продукти, добивани от четирите краища на света. Hendrick’s по необикновен начин съчетава дестилат от два вида казани и по този начин създава божествено мек и хармоничен джин, който притежава своеобразен характер и хармоничен баланс на фините аромати.  С изкушаващото си съчетание на чудноватите екстракти от краставици и листенца от рози, Hendrick’s успешно печели феновете си из цял свят – хора, които търсят различното и нетипичното.
Още любопитна информация може да научите на - http://www.hendricksgin.com/

Байер дарява лекарствени продукти на стойност повече от 300000 евро за жертвите на земетресенията в Непал



Дарението ще бъде осъществено посредством американската организация за помощ „Дайрект Рилийф”.
Дарението се състои основно от болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти.
Посредством тази мярка за помощ компанията допълва паричното дарение от 100 000 евро, което вече бе направено към Националния фонд за спасение на министър-председателя в Индия с цел подкрепа на спасителните екипи и мерките за опазване на основните здравни грижи в засегнатите региони.

Две нови компании, за управление на инвестиционни фондове, GAM и Julius Baеr влизат в България



Към представените до момента в България 11 чуждестранни компании за управление на инвестиции (т.нар. асет мениджъри) се присъединяват две нови GAM и Julius Baеr , които
управляват активи за над 124 млрд. долара. Според двата фонда интересът към чуждите асет мениджъри расте. Вложителите разчитат, че чуждестранните фондове разполагат с висока експертиза, дългогодишен опит и информационен капацитет за външните пазари и са представлявани от големи компании с утвърдена репутация.
Тази година се очаква  50% от инвеститорите да увеличат експозициите си към активни инвестиционни инструменти според проучване на GAM и Julius Baеr сред близо 80 директори на глобални финансови институции и анализатори от цял свят. Изследването показва, че през следващите 6 месеца най-осезателно ще се увеличат инвестициите в алтернативни фондове, европейски книжа и книжа от развиващи се пазари.
От края на 2014 има  завишен интерес към различни инвестиционни инструменти и в тях са вложени 18% от спестяванията на населението в България. 27% от собствениците на бизнес у нас предпочитат да увеличат инвестициите в компаниите си. А 55% от свободните средства на населението се оставят на депозити и/или се закупуват недвижими имоти.
“При днешните ниски маржове много инвеститори търсят възможности, които да им предоставят възможности за печалби в трудни пазарни условия – през тясно специализиран инвестиционен подход, книжа и абсолютна възвръщаемост. И частните ни клиенти и някои институции обмислят такъв подход, за да увеличат доходността си,“ коментира Росен Джунов,
Директор развитие за двата фонда.
Според 67% от инвеститорите геополитическият риск ще бъде определящ при взимането на финансови решения. Провал на икономическото възстановяване и нивата на лихвени проценти са другите най-големи рискове според анализаторите на капиталовите пазари. 29% посочват евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната като сериозна заплаха. Едва 12% се тревожат за излизане на Великобритяния от Еврозоната. Т.нар „твърдо приземяване на Китай“ или криза след необуздан растеж, както и забавеният растеж в Европа са други сериозни рискове, които инвеститорите трябва да следят.
Изследването показва, че според инвеститорите са необходими сериозни реформи в областта на социалното осигуряване.  64% от инвеститорите смятат, че трябва да се промени законодатеството, за да се позволи на пенсионните схеми да генерират повече печалба
78% от префесионалните инвеститори очакват пенсионните фондове да не постигнат дългосрочните си финансови цели ако такива реформи не бъдат приети в областта на социалното осигуряване.

Бионорика България отбеляза 5 години от основаването на представителството си у нас с научен симпозиум



Специално за форума  в страната пристигна проф. Михаел Поп - изпълнителен директор и
председател на Борда на директорите на най-голямата немска компания за производство на лекарства на растителна основа. Той сподели, че компанията е затворила целия технологичен процес при произвеждането на растителните лекарства – от отглеждането на необходимата им растителна продукция, до обработването им, проучванията и производството на медикаментите. Непрекъснатото разрастване на пазарите налага увеличаването на производствените възможности на Бионорика. Поради тази причина компанията проучва възможностите за нови територии за инвестиции, в това число и България. Бионорика въвежда „златен стандарт“ в съвременната фитотерапия, който наричат PHYTONEERING. Концепцията на фитониринга се основава на съчетаването на откритията на традиционната билкова терапия с резултатите от съвременните научни изследвания.
„Като фитонирингова компания, ние откриваме нови възможности за лечение на много заболявания и всеки ден правим медицината все по-близка доприродата“, каза мениджърът на Бионорика България Елена Маринова.
Към момента Бионорика работи в над 40 държави на всички континенти и е лидер на пазара на растителни лекарствени продукти, както в Германия, така и в Европа. Извън стария континент тя е лидер в държави като Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан.
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев отбеляза значимостта на немските инвестиции в България. Той добави, чеБионорика е компания, която съчетава два приоритетни за инвестиране сектора за България – индустрията и здравеопазването и отбеляза, че компанията би могла да се възползва от добрите условия за развитие на бизнеса у нас като разшири дейността си тук.

Кариерата на един клик разстояние е реалност, а не просто мечта



Изпращане на автобиография, тръпнене в очакване на отговор, уговаряне на дата и час за
интервю, суетене пред огледалото, притеснение преди срещата с желания работодател. Едва ли има човек, който не е минал по този път. Едва ли има човек, който не си е мечтал целият процес по намиране на работа да е по-приятен.
Е, това вече не е мечта, а реалност! Днес можем да се свържете с бъдещите си работодатели само, чрез един клик на мишката. Един клик на сайта на първите за България Виртуални дни на кариерата. Уникалният кариерен форум се проведе изцяло онлайн на 17 юни и в него се включиха близо 600 търсещи работа, които имаха възможност да разговарят с представители на 29 компании от различни бизнес сектори.
В рамките на четири часа се проведоха стотици кратки интервюта със силно мотивирани и добре образовани млади хора. Близо 50 % от тях са с 3-5 години опит, 40 % са на пазара на труда от 1-2 години, а почти 10% от посетителите заемат senior или мениджмънт позиции. Всички те са с различни умения и компетенции в сферата на информационните технологии, финансите и счетоводството, маркетинг и продажби, и над 90% от тях владеят поне един чужд език.
Какво ще се случи след Виртуални дни на кариерата? Благодарение на проведените чат сесии, специалистите по подбор на персонала от всяка компания събраха впечатления за търсещите работа, обмениха контакти с тези от тях, за които са преценили, че биха били добро попълнение към екипа им. Оттук нататък предстоят допълнителни интервюта и срещи, които ще доведат до назначения на най-добрите кандидати.
Отзивите за събитието от страна на работодателите и на търсещите работа са позитивни, което е причина форумът да стане част от серията ежегодни кариерни събития, организирани от JobTiger.

Правителството окончателно гласува за създаването на Съвет "Партньорство за здраве"



Консултативният орган на МС има за цел - осъществяване на координация и сътрудничество
при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване, постигане на взаимодействие и широк обществен консенсус при осъществяването на реформи в сферата на здравеопазването.
Той ще осъществява дейности, свързани основно с обсъждане и приемане на становища и предложения по проекти на нормативни актове в областта на здравеопазването и ще отправя предложения пред компетентните структури за повишаване социалната и икономическа ефективност на процесите в системата на здравеопазването.
Съветът ще се ръководи от министъра на здравеопазването. В състава му са включени зам. министри на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика, образованието и науката, младежта и спорта, представители на ИА "Медицински одит" и ИАТ, председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, управителят на НЗОК, представители на съсловните и пациентските организации в системата на здравеопазването, както и на други неправителствени организации, осъществяващи дейност в здравния сектор.
С формирането му се изпълнява политиката на правителството, заложена в Концепцията "Цели за здраве 2020" и свързана със създаването на ефективни механизми за сътрудничество между всички участници в процесите по формиране, изпълнение и мониторинг на здравните политики.
В резултат се очаква подобряване на междусекторните връзки и на взаимодействието между държавните органи и неправителствените организации за провеждане на целите, заложени в концепцията.

От 2016 г. графиците на ОПЛ ще са достъпни онлайн



Така желаещите да минат на профилактичен годишен преглед например ще могат веднага да си запишат час вместо да висят с часове пред кабинетите на своите лични лекари. За да приемат „присърце" извършването на прегледите, за добрите джипита ще има финансови стимули. От 2016 година всеки здравноосигурен ще разполага с електронна здравна карта. В нея ще е описан и пакетът от прегледи, които му се полагат.
Междувременно стана ясно, че НЗОК има идея на болниците да се заплаща според състоянието на пациента т. е. да се въведе различни цени за лечение на една и съща диагноза. Ако пациентът не е в тежко състояние, болницата ще получава с 10% по-малко от предвиденото в договора. Състоянието на пациентите ще се определя по специална скала, която вече е готова. Предложението няма да влезе в сила през тази година.

През 2050 г. българите ще са етническо малцинство



Съобщи пред „Фрог нюз" проф. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН.
По думите му публикуваните от МЗ данните за раждаемостта през първите пет месеца на тази
година меко казано са обезсърчаващи. В сравнение със същия период за миналата година у нас са се родили 1776 бебета по-малко, т.е. раждаемостта е спаднала със 7,4%. И ако тази тенденция се запази, спадът на коефициента на раждаемостта за 25-ата година на безкрайния мъчителен преход ще е световен рекорд - новородените за настоящата година ще бъдат около 58 600 в сравнение с 62 900-те през 2014 год. От тях официално 4 хиляди са с малформации, 2 хиляди са изоставени, а 7 хиляди са недоносени. Според СБ през 2050 година населението на България ще намалее с 44%, а населението на съседна Турция знаете ли с колко ще се увеличи с 34%. Те ще станат 90 милиона, а ние ставаме 4 милиона. От тези 4 милиона половината, може би повече от половината ще бъдат цигани. 800 хиляди турци, българите ще бъдат през 2050 година ще бъдат някъде 1 милион и 800 хиляди - 1 милион", категоричен бе той.
България има 1300 джамии. Защо има 1300 джамии при 800 хиляди мюсюлмани, а пък има 500 действащи църкви при пет милиона засега население. Във франция има 1600 джамии при 6 милиона мюсюлмани", добави директорът на Демографския институт към БАН. "В програмата на правителството има четири мерки и те са толкова тъпи, че чак не ми се приказва", завърши Иванов.

Световната банка за медицина: Дa си беден в Българин е крайно нездравословно, да си беден и болен - направо фатално



Българите със здравни застраховки получават най-лошите здравни услуги в Европа, макар че си доплащат от джоба половината от стойността на безплатното медицинско обслужванекато
здравноосигурени. Пропастта между показателите за ефикасността на здравните грижи в България и останалите страни от Европейския съюз продължава да се разширява. Вместо развитие на системата за извънболнична помощ, българското здравеопазване се специализира в скъпото масово хоспитализиране на пациентите в огромна за мащабите на страната болнична мрежа.
Последният доклад на Световната банка (СБ) за медицината в България звучи съвсем познато, а някои от изводите му изглеждат преписани от предишни тъжни констатации за здравния статус на българите и неговото влошаване. Няма новина и в основното внушение на изследването - да си беден в България е крайно нездравословно, а да си беден и болен - направо фатално, пише в своя анализ "Дойче веле".
Здравните показатели на българите са се влошили в сравнение с 80-те години на миналия век, сочи анализът на СБ. Тогава те са били по-близо до средните показатели на старите членки на ЕС, в сравнение със съседните на България страни. Преди 30-ина години продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази в 15-те западни членки на ЕС и с 2 години по-голяма от тази в Унгария. Понастоящем разликата в продължителността на живота между България и старите страни от ЕС е почти 8 години, а в Унгария вече живеят по-дълго, отколкото тук.
Средно хората у нас в момента живеят по 74.5 години.
Освен това здравната ни система е крайно неефикасна и прекалено ориентирана към скъпо лечение в болниците, а по-икономичните първични, до-болнични грижи и профилактиката не се използват оптимално. В ЕС единствено в Румъния има толкова лошо покритие с профилактични грижи, а българите имат и прекалено малко контакти с лекари от доболничната помощ. Броят на хоспитализациите обаче е скочил с цели 65% от 2000 до 2010 г., докато същият показател в ЕС или остава непроменен за десетилетието, или намалява. През 2011 г. всеки четвърти българин е лежал в болница. У нас се падат 4.6 болници на 100 000 души, докато в ЕС те са 2.7. Над 4 на сто от населението обеднява всяка година заради високите лични разходи за здраве.
СБ и СЗО настояват доплащането от джоба на пациентите да не надхвърля 15-20% от стойността на медицинските услуги, а в България този дял достига 47%. При това става дума само за официално регламентирани такси, а колко болните доплащат "под масата" дори и експертите не се наемат да налучкат.

Хората, които си плащат здравните осигуровки, ще получават от следващата година по-малко услуги в сравнение със сега



У нас има "една група хора", която е заинтересована от това здравеопазването да остане в състоянието, в което се намира в момента, че и дори и отиде към по-лошо състояние

Хората, които си плащат здравните осигуровки, ще получават от следващата година по-малко
услуги в сравнение със сега. Какви и колко по-малко ще се реши с наредба на министъра. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред bTV. Хубавото време приключва за д-р Москов, защото сега желаната от него поправка в закона (разделянето на здравните пакети заплащани от НЗОК) ще трябва да се претвори дела, които ще имат негативен ефект върху хората. Ефектът от реформата ще се усети февруари-март месец следващата година и няма да доведе до нищо хубаво. Ще се случи това, което винаги се случва, когато отнемаш права – появява се недоволство.

Идеите му привидно са логични - ще махнем маловажни заболявания и НЗОК няма да плаща за тях, а със спестените пари ще плащаме за важни заболявания. Тук обаче излизат ред въпроси – кои са маловажните, кои са важните заболявания. В законопроекта, поне в преходните и заключителни разпоредби, трябваше да е написано що е социалнозначимо заболяване, а такова нещо няма. Никой досега не е дал точни разчети. Като не знаем кои са едните и кои са другите заболявания, как да се знае колко пари ще спестим? С разделянето на пакета няма да оправим дефицита на НЗОК.
Много от народните представители не са съгласни с промените в закона, но директивата е: „Абе, гласувайте, защото сме дали сектора, трябва да го подкрепяме”, категоричен е д-р Константинов. . По думите му у нас има "една група хора", която е заинтересована от това здравеопазването да остане в състоянието, в което се намира в момента, че и дори и отиде към по-лошо състояние. Има неща, срещу които не можеш да вървиш. Много от идеите, които се предлагат под етикета здравна реформа, не могат да получат обществено одобрение, защото не са достатъчно аргументирани, заяви бившият здравен министър.


Здравният министър д-р Петър Москов: Целта на промените не е реализиране на икономии, а качествено и модерно здравеопазване, полезно за пациентите и медицинските работници



От 2016 г. всеки здравно осигурен български гражданин ще минава веднъж годишно на задължителен профилактичен преглед за превенция на трите най-рискови и социално значими
заболявания у нас – рак, инсулт и инфаркт. ОПЛ ще изготвят графици на личните си пациенти за извършване на профилактика и ще ги уведомяват кога да се явят на изследвания. Предвиждат се санкции за хората, които не си правят профилактичен прегледи, но не и за джипитата, които не са накарали пациентите си да го направят.
През октомври ще стане ясно кои болести ще влязат в основния и кои в допълнителния медицински пакет. Тогава ще бъдат публикувани наредбите към Закона за здравното осигуряване, каза министърът. Не ставата дума за отделяне масовите от редките заболявания, а за такива, които изискват незабавно лечение и такива, които търпят отлагане. Така например няма да се чака за сърдечно-съдови, мозъчни и онко лечение и хирургични интервенции, но ще се чака няколко месеца за планирана операция на перде. По основния пакет лечението ще своевременно и напълно безплатно, без да се доплаща и стотинка вкл. за медицински изделия като пирони, стави, клапи и др, увери за пореден път министърът. И по втория пакет лечението също ще е безплатно, само че няма да е веднага, а ще се планира между 15 дни и няколко месеца, когато е възможно, без обаче това да застрашава живота и здравето на пациента, в зависимост от спецификата на заболяването. Хората, които обаче правят доброволни вноски в допълнителен здравен фонд, ще могат и по втория пакет да се лекуват веднага и безплатно, обясни той. Това обаче няма да става с пари от касата, а от фонда, каквато е практиката в Германия, Холандия и други страни от ЕС.
"Холандците и германците да не са по-глупави или по-болни от нас?", попита риторично министърът, в отговор на "смешни" по думите му аргументи на депутати от опозицията, че двата пакета щели още повече да разделят хората на бедни и богати. "Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствията от заболяването ти и, ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен", каза той и подчерта, че вече са сформирани експертни работни групи, които работят ударно по три основни направления. Първото е определяне на съдържанието на здравните пакети, второто- извеждането на дейности от болничната - в извънболничната помощ и третото – реалното остойностяване на клиничните пътеки. Всичко това трябва да бъде свършено в рамките на 3-4 месеца, за да се определи индикативния бюджет на МЗ за 2016 г. и да бъде изпратен той на министерството на финансите, за да бъде предвиден и в държавния бюджет. Министърът увери, че целта на промените не е реализиране на икономии, а качествено и модерно здравеопазване, полезно за пациентите и медицинските работници. Той увери още, че "държавата няма да жали средства за здравето на хората, стига средствата да се използват правилно и да се разпределят прозрачно от една ефективно функционираща здравна система".
По отношение на реалното остойностяване на дейността той обясни, че сега не е ясно защо НЗОК плаща определена сума за дадена клинична пътека или клинична процедура, по какви критерии е определено, как се определя възнаграждението на лекарите и др. Стопанските разходи на болниците също подлежат на анализиране.
Ще се конкретизира и какви са натоварванията на апаратурата в различните лечебни заведения. Извеждането на някои заболявания за лечение в доболничната помощ ще спести разходи, тъй като една процедура, извършена в болничната помощ струва в пъти повече, отколкото в доболничната помощ. На въпроса дали поправката в Закона за здравните осигуровки, която дава право на пациентите да се оплакват от медицинското обслужване и спрямо нарушенията те да бъдат санкционирани, няма да създаде предпоставки за злоупотреби между конкуренти, Москов заяви, че това са "практики от Дивия Запад" и "българските лекари не са разбойници".
За идеята си за санкциониране на здравноосигурените хора, които не ходят редовно на профилактични прегледи, министърът обясни, че предстои да се решат няколко проблема - например графиците за провеждане на такива прегледи да станат широко достъпни, социалното министерство да позволи един ден отпуска за посещение при лекар и ясно да се определи какво включва задължителният профилактичен преглед.


В РЗИ ще бъдат съкратени 377 щатни бройки



Кабинетът одобри промени в ПМС 256/2009. За целта щатната численост на досега работещите в 28-те регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната от 2877 се намалява с 377 щатни бройки на - 2500.
Съкращенията са част от плановете за оптимизиране на разходите за персонал в системата на МЗ до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета, на повишаване ефективността на публичните разходи като цяло и спазване на съответните разходни тавани, посочени в Закона за държавния бюджет за 2015 г., напомня правителствената пресслужба.

Не докосвайте козметика, която има тези съставки!


Вазелин, глицерин, парабени и други вещества могат да причинят тежки здравословни проблеми На пазара цари изобилие от марки и серии кремове, лосиони, шампоани, които да ни
направят по-красиви, по-млади и по-неотразими. Но понякога продуктите може да ни навредят. Кои съставки са вредни и трябва да избягваме, съветва дерматологът Ивелина Драгоева. Парафин. Този нефтопродукт влиза в състава на дневни и нощни кремове против стареене и има лек ексфолиращ ефект. Не се препоръчва при проблемна и мазна кожа. Образува тънък слой върху епидермиса, който пречи на изхвърлянето на токсини от кожата и на достъпа на кислород. Парабени. Използват се като консерванти в козметиката, защото не дразнят кожата, евтини са, нямат вкус и мирис. Тези нефтопродукти са токсични. Излишните количества не се изчистват от организма, а се трупат в тъканите, предизвикват алергични реакции, възпаление на кожата, нарушават хормоналния баланс, увеличават риска от рак на гърдата. Затова избирайте козметика с по-малък срок на годност, т.е. с по-малко парабени - метил, етил, пропил, бутил, изобутил. Триклозан. Препаратът често се използва в козметиката, заради антибактериалните му свойства, но минава през бъбреците и черния дроб, и се отлива във водите на световния океан. По данни на WWF следи от триклозан, има в тъканите на речната риба. Следи от него са намирани и в майчиното мляко. Глицерин. Това омекотяващо средство, рекламирано като полезно, се получава от мазнини и вода. То може да се окаже вредно за сухата кожа, тъй като изсмуква влагата от по-дълбоките слоеве на епидермиса и я обезводнява. По-евтин от глицерина е полиетиленгликол, но той предизвиква повече алергични реакции и раздразнения на кожата. Използва се широко в кремове и овлажнители, и е продукт, дошъл от нефта. Фталати. Тези химикали се съдържат в кремове, червила, лосиони, спрейове за коса, парфюми, дезодоранти, лосиони за тяло, лакове за нокти. Причиняват хормонални изменения. Влияят отрицателно на репродуктивната функция на тялото. Увреждат белите дробове, черния дроб, тестисите на мъжкия плод. Натриев лаурил сулфат. Обикновено се среща в шампоаните, защото прави пяна. Силен алерген е, дразни очите и кожата и може да причини пърхут и косопад. Продукти с тази съставка не се препоръчват за всеки ден, защото може да изсушат кожата на скалпа и да предизвикат лющене и дерматит. Важно Вместо с вазелин, търсете продукти с пчелен восък, шея, какаово масло; вместо минерални масла, е по-добре да се оглеждате за растителни; заменете талка с хума; а почистващия лосион на спиртна основа с лосион с етерично масло; вместо химически стабилизатори е по-добре продуктите да съдържат жожоба, пчелен восък, прополис.

Лято – време за... фейскини



За да не изгорят от слънцето, някои любители на плажа се крият на сянка, други използват
слънцезащитен крем, но фейскините са съвсем ново ниво на защита.

Фейскините не са само качулка, която покрива цялата глава и шията – далеч не! Те са и средство да покажеш артистичност или стил, тъй като се предлагат в най-различни цветове и десени.

Измислени от жена на средна възраст, собственичка на магазин за плувни принадлежности, първоначално фейскините бяха обект на много подигравки и критики в Китай. Все повече плажуващи обаче започват да ги използват. Така те не само се предпазват от изгаряне, но и изобщо от придобиването на какъвто и да е тен, тъй като в Китай бледата кожа се смята за по-красива.

Фейскините дори започнаха да привличат международно внимание и в списания като „Воуг“ се появиха модели, показващи как се носят със стил.

Засега обаче основните купувачи са пенсионирани жени.

Цената на продукта е 2-3 долара.

---
Фейскини не трябва да се бърка с буркини – бански костюм, създаден специално за мюсюлмански жени, който покрива цялото тяло, без лицето.

6.8-инчов фаблет от Lenovo е сертифициран от TENAA



Lenovo размиват границите на определението за фаблет и са разработили 6.8-инчово
устройство, което все пак според компанията може да се ползва и за разговори. Засега известно под индекса PB1-770N, то е сертифицирано от китайския регулаторен орган TENAA, който разкрива повечето му спецификации. Фаблетът залага на осемядрен процесор с тактова честота 1.5GHz, макар архитектурата му и конкретният чипсет да остават неуточнени. Налице са 2GB RAM и 32GB вградена памет плюс microSD слот (до 64 GB).
Lenovo са счели Full HD резолюцията за напълно достатъчна за 6.8-инчовия дисплей, което при пикселна плътност 324ppi звучи оправдано. Основната камера е 13-мегапикселова, но ограничена като възможности за видеозапис до 1080p, а отпред има и 5-мегапикселова камера за селфита. Останалите известни спецификации не са особено изненадващи: поддръжка на 2 SIM карти и 4G LTE, Wi-Fi и Bluetooth 4.0. Устройството ще използва батерия с капацитет 3500mAh.
Дебелината на фаблета е приличните 7.7 мм, теглото от 230 г изглежда доста приемливо за размерите му. След сертификацията на Lenovo PB1-770N от TENAA, логичната следваща стъпка е официален анонс в предстоящите седмици. Вероятно тогава ще разполагаме и с повече подробности за цената му и пазарите, на които той ще се предлага – несъмнено под по-атрактивно за купувачите название.

Mobilebulgaria.Com

Как да се проверят настройките за сигурност на профил в Google



Профилите в Google се използват за почти всички услуги на компанията и е добре всеки потребител да е проверил настройките за сигурност. Наскоро интернет гигантът направи
специален портал, в който лесно може да се прегледат всички настройки.
Той е достъпен на този адрес. От тук всеки потребител може да провери от какви устройства се влиза в профила му, кои приложения и сайтове имат достъп до информацията. Има и отделен инструмент за проверка на сигурността, който помага за прегледа на всички настройки. На разположение е и бутон за известие на Google, ако има проблем или съмнения за някаква нередност.
На разположение е и секция за управление на личните данни. От тук потребителят може да избере каква информация Google може да съхранява и за какво да я използва, например да откаже профилиране за реклами. Може да се види и каква информация има Google, включително интереси, история на търсене и др. Потребителите имат право и да изтеглят архив с всички данни. Накрая потребителите могат да въведат и персонализирани предпочитания за профила си. Например на какъв език да са услугите на Google, допълнителни настройки за достъпност, за Google Drive и т.н. Потребителят има право и да изтрие елементи и данни от профила си и различните услуги на Google или да закрие целия профил, ако желае това.

Мадрид и Барселона с жени кметове от протестното движение "Възмутените"



Двата най-големи испански града – столицата Мадрид и Барселона ще бъдат управлявани от кметове жени от протестното движение "Възмутените".
Бившата съдийка Мануела Кармена от движение "Индигнадос" (Възмутените) положи клетва като кмет на Мадрид. Тя беше избрана на поста, след като победи представителят на консервативната Народна партия, управлявала испанската столица близо четвърт век.
Обещавам вярно да изпълнявам задълженията си на кмет на Мадрид, заяви Кармена след клетвата си. Нейната платформа предвижда създаването на междусъседски асоциации, групи за защита на околната среда и засилените позиции на новата партия "Подемос".  
Столицата на Каталуния Барселона също има жена кмет за първи път в историята си. Превърналата се в политик активистка за защита на изгубилите домовете си испанци Ада Колау, също полага клетва като кмет. Тя е една от водещите фигури в протестното движение "Възмутените", което се появи се в резултат на икономическата криза в Испания.
Листата на Ада Колау спечели 11 от 41 места на местните избори на 24 май, с което "Възмутените" нанесоха удар на управляващите в страната консерватори.
Колау спечели кметския пост с подкрепата на социалистите и Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC). 41-годишната дама се ангажира да се бори с неравенството в Барселона, където живеят 1.6 млн. души. Тя обеща да сложи край на принудителното извеждане на хора от жилищата им, да намали цените на тока и да осигури минимален месечен доход от 600 евро.

Скулптура и рисунки, посветени на голото тяло, в Градската галерия



Изложба, посветена на голото тяло, бе открита на 17 юни в Софийската градска художествена галерия. Експозицията "Голо тяло" е посветена на 120-годишнината от рождението на СГХГ, посветили част от творчеството си на голото тяло, жанр в който Емануилова има ярки постижения.
известната българска скулпторка Васка Емануилова. Представени са скулптура и рисунки - произведения на различни български автори от колекцията на
Тя достига до свой стилистически почерк, има своето значимо и достойно място в българската скулптура. Основна част от творчеството  й е свързана с важни постижения в областта на голото тяло. През целия си творчески път, близо шест десетилетия, тя се връща към тази вечна тема – човешкото тяло, най-изразително в своята голота.
През годините в колекцията на СГХГ са откупувани творби от различни периоди от този жанр и се е оформила интересна сбирка. В 1999 г. е представена изложбата „Голо тяло“, организирана в Градската галерия. В нея са показани множество живописни платна и няколко скулптури.
Настоящата изложба дава възможност на публиката да види голяма част от произведенията, отнесени към жанра „Голо тяло“, които се съхраняват във фонд „Скулптура“ и „Графика“ на СГХГ. Експозиция поставя акцент върху скулптурата и рисунката от периода между 30-те и 80-те години на миналия век. Това е активният творчески период на Емануилова.
Освен нейни творби, в експозицията са включени работи и на други български автори, част от които продължават да се вълнуват от жанра и до днес. Показани са над 80 произведения – скулптура, рисунки, акварели и пастели от колекцията на галерията. Посетителите ще видят произведения на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев , Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев, и др. А като своеобразен контрапункт, и в същото време като един паралелен и обогатяващ разказ, са представени рисунки на Греди Асса, Марко Бехар, Свилен Блажев , Георги Павлов – Павлето и др. Голяма част от показаните произведения бележат различните посоки и стилове, демонстрирайки разнообразните изразни възможности на пластичното изкуство.

Младежи съживяват българското село чрез „Резиденция Баба“



20 младежи от цялата страна бяха избрани чрез конкурс за първото издание на проекта „Резиденция Баба“. Младите хора ще се опитат да реализират мечтата за възраждане на българското село.

В стартово обучение в Асеновград пристигнаха младежи от всички краища на страната - от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, дори живеещи във Виена или израснали в Берлин – всички те ще бъдат част от идеята, като за един месец помагат на четири Родопски села да върнат жизнеността си и в същото Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години.
време ще учат и записват отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности.
Заниманията на ентусиазираните младежи са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще използват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.
Целта на проекта е да се запазят умиращите традиции в българските села. Страната ни е най-бързо урбанизираща се на Балканите - 73% от населението ни е в градовете официално, а вероятно в реалността и повече. Дом на традиционната българска култура обаче е именно българското село, в което след Освобождението живеят над 80% от населението на страната.
Резиденция Баба стартира с четиридневно вдъхновяващо обучение, организирано от Фабрика за идеи в училището – музей „Св. Георги” в Асеновград, където за първи път всички одобрени кандидати се срещнаха, за да изследват града и да започнат да изучават Родопите.
Най-вълнуващата част от цялата програма, а именно самите резиденции в четирите села – Югово, Манастир, Джурково и Дряново, предстои да се случи в периода 18 юли – 15 август.
Предварително са организирани първите срещи, запознаващи младежите и приемните домакински семейства в селата в края на месец юни. По време на престоя си, младежите освен че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.
Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни – Петровден – когато е храмовият празник на селото, събиращ всички родове и запазващ традициите, корените и духа му. В резултат от взаимодействието между младежи от екипа на проекта и възрастни вече започна разботка по възстановяването и освежаването на интериора на църква в село Югово.