Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

Агенция Алфа Рисърч: Доверието в кабинета на Борисов е 24%, недоверието – 36%



Вторият кабинет „Борисов" се ползва с „крехко”доверието на 24% от българските граждани, срещу 36 на сто недоверие. Най-висок принос за утвърждаване на сложния коалиционен
кабинет имат няколко фигури в него, радващи се на високо обществено одобрение. На първо място това е премиерът Борисов, чийто персонален рейтинг скача след изборите от 28% на 32%. Сред министрите са строителният Лиляна Павлова - 21,4% одобрение, здравният Петър Москов - 21,1%, вицепремиерът Томислав Дончев - 18,7%.%), събиращият нарастващо одобрение министър от реформаторите Петър Москов (21,1%) и Ивайло Калфин (15,7%).
Това сочат данните от национално представително изследване на агенция „Алфа Рисърч", проведено между 15 и 23 януари 2015 г. ,чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1026 пълнолетни българи.
Въпреки умереният скептицизъм към управлението, 61% смятат, че то трябва да изкара пълен четири годишен мандат- 24% смятат, че трябва да има промени в кабинета и нова коалиция в рамките на сегашния парламент, а 13 на сто се обявяват за предсрочни избори.
Оптимистите за икономическото състояние на страната остават екзотично малцинство от 5%, но делът на онези, които смятат, че положението става лошо, започва леко да спада - 53%, а на онези, според които то остава същото, да се увеличава - 42%..
Продължава ерозията в доверието към институциите. Възможностите и волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и прилагане върховенство на закона са поставени под сериозно съмнение. Най-критично ниско е доверието в съдебната система и вярата на гражданите, че тя може да гарантира равенство пред закона и справедливост. Парламентът стартира с одобрение от едва 11%. Отношението към президента остава поляризирано - 29 процента положително срещу 34% отрицателно.
Проучването показва, че всички партии в управлението печелят електорални дивиденти от коалиционния формат. ГЕРБ (23.2%) продължава да се ползва с два пъти по-висок електорален потенциал от БСП (11.4%), която е стигнала своето дъно. ДПС удържа традиционната си подкрепа от 7.5%, но има значителен спад в одобрението за лидера му Лютви Местан, което се затваря изцяло в рамките на Движението (със 7% рейтинг, с 1 пункт по-нисък от този на Волен Сидеров).
Лек ръст бележат симпатизантите на Реформаторския блок (6,5%), а Радан Кънев удвоява рейтинга си (14%). Подкрепящите правителството Патриотичен фронт и АБВ също стабилизират резултата си, съответно 5,1% и 2,9%, при по-висока популярност на техните лидери.
Пълен крах търпи "България без цензура", която се срива до 1,5%, а рейтингът на лидера й Николай Бареков се стопява наполовина (до 4%).

Няма коментари:

Публикуване на коментар