Translate

петък, 20 септември 2019 г.

МС прие Наредба за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина за представяне на информация по Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор


Директорите на лечебните заведения ще се отчитат и на министъра на финансите

Към съществуващата Наредба се добавя политиката за докладване и отчетност на състоянието и изпълнението на управленската отговорност в системите за финансово управление и контрол в организациите от публичния сектор, съобщиха от пресцентъра на МС.
В решението на правителството пише:
-Всеки ръководител на организация - първостепенен разпоредител с бюджет, която попада в обхвата на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, с изключение на Висшия съдебен съвет и Сметната палата, е длъжен ежегодно да докладва за състоянието на системите за финансово управление и контрол на министъра на финансите. С цел събирането на необходимата информация и изготвянето на годишен доклад е предвидено министърът на финансите, всяка година до 1 декември, да утвърждава въпросник за състоянието на системите за финансово управление и контрол.
Тъй като към организациите от публичния сектор са включени търговските дружества, вкл. лечебните заведения с над 50% държавно и/ или общинско участие в капитала, както и техните дъщерни дружества, в Наредбата е указано изискването те също да докладват за състоянието на системите за финансово управление и контрол.
В съответствие с държавната политика за въвеждане на електронното управление, в Наредбата има изискване подаването на тази информация да е по електронен път, чрез специализирания модул „Годишно докладване“ на МФ.
Другите промени, които се предвиждат в Наредбата, се отнасят до въвеждане на задължението за публикуване на указанията за годишното докладване на интернет страницата на МФ, с което се цели осигуряване на публичност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар