Translate

петък, 20 септември 2019 г.

Кирил Ананиев: Здравният министър не увеличава заплатите, това го прави работодателят


Искането за две минимални заплати на сестрите, ще формира по-висока заплата от тази на лекарите

36 млн. лв. бяха отпуснати от правителството и отидоха за увеличаване на заплащането на дейности, извън обсега на задължителното здравно осигуряване, финансирани от МЗ. Това са Спешните центрове и отделения, белодробните болници, психиатричните болници, болниците в отдалечени и трудностъпни райони. Отделно НЗОК отвори резерва си и предостави 50 млн. лева за увеличаване на цените на над120 клинични пътеки т.е. всички отпуснати допълнително тази година пари са постъпили в здравната система, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV , в отговор на въпроса къде са отишли 86-те млн. лв., отпуснати от правителството.
И продължи:
-Такова увеличение на парите в сектора не е имало досега. Казвам в сектора, а не по сметките на медицинския персонал. Парите са отишли в лечебното заведение на базата на заработката, която са направили. Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите, нито това го прави премиерът, това го прави работодателят. Ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите за възнаграждения. Аз съм го направил този механизъм, приет е от цялата гилдия. Това са справедливи правила, които трябва просто да се спазват.
Той уточни, че повечето от болниците сами избират подхода началната работна заплата да бъде по-ниска, а ДМС на базата на получени резултати от дейността да бъдат един от основните фактори, които да формират брутното възнаграждение.
По думите му средната основна работна заплата в момента при сестрите е между 700 и 800 лв., брутната се движи между 1100 и 1500 лв.
А искането за две минимални работни заплати, при минималната заплата, което е в момента, ще формира заплата, която ще надхвърли основната работна заплата на лекарите. Към м. юли в областните болници на лекарите с една специалност е 990 лв, заяви той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар