Translate

четвъртък, 19 септември 2019 г.

България спечели две награди на Европейския конкурс за млади изследователи


Две награди спечелиха българските участници на Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019 г., на който България беше домакин за пръв път. Звездин Бесарабов, който създаде блокчейн приложение за по-достъпно разработване и използване на изкуствен интелект, получи възможност да участва в Младежкото научно експо в Люксембург. Разработката му беше избрана заради предприемаческата й насоченост. Андрей Гиздов ще бъде специален гост на събитие, организирано от Съвместния научно-изследователски център. На конкурса младежът се представи с проект на алгоритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, който може да се използва в антропологията и патоанатомията.
Лауреати на европейското състезание, в което се включиха представители на 40 държави, станаха ирландецът Адам Кели, датчанинът Магнус Одерсхеде, германците Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг, както и американците Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя. Те получиха по 7000 евро от Европейската комисия, а наградите им бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Адам Кели впечатли журито с проект за оптимизиране на симулацията на квантовите схеми. Магнус Одерсхеде представи нов вид геометрия на върха на крилата на самолетите, която е с повече предимства от използваните в момента. Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг предложиха „ховърборд“ – устройство, позволяващо стабилна магнитна левитация над метална плоча благодарение на четири въртящи се магнитни диска. Проектът им вече е достатъчно напреднал и е възможно в близко бъдеще двамата да направят заявка за патент. Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя идентифицират протеин CCDC11. С него може да се създадат нови терапии срещу вируса на ХИВ. Протеинът липсва в повечето тъкани на човек в зряла възраст, но играе роля при разпространението на ХИВ.
Според министър Вълчев тези разработки могат да са утрешните решения за по-добър живот на милиони граждани, тъй като 30% от най-добрите изследвания се правят в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар