Translate

петък, 20 септември 2019 г.

Революционна генна терапия ще възстановява зрението на слепи деца в Англия


Тя ще струва 300 000 паунда на око. Досега бебетата, родени с нарушение на дистрофиите на ретината / генетично състояние, което им отнема зрението през детството/ не са имали възможности за лечение, пише „Дейли мейл“. Но от началото на другата година те ще се възползват от „чудодейния лек за слепота“, който се поставя директно в окото.
NHS ще предложи Luxtarna / възстановява мутация, която причинява ретинит пигментоза, генетична форма на слепота/, променящо живота лекарство за генна терапия, на около 100 деца и възрастни със специфичен тип генна мутация и ще им даде възможност  да видят семействата си за първи път. Въпреки че само малък брой деца ще се възползват отначало от новата терапия, решението на NHS да разгърне лечението предлага надежда на хиляди британци с наследствена слепота, които биха могли да възстановят зрението си с ново поколение генни терапии.
До този момент лекарството е достъпно само в САЩ, но NHS в Англия е постигнал споразумение с производителя Novartis за финансиране на лекарството, което е одобрено от NICE.


Няма коментари:

Публикуване на коментар