Translate

петък, 20 септември 2019 г.

КЗК отхвърли искането за „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка на Националната детска многопрофилна болница


Искането бе направено  от Камарата на архитектите в България. Комисията смята, че отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят от спирането на процедурата, превишават ползата от нейното налагане.
В определението й се казва:
-КЗК счита направеното особено искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка за неоснователно. Следва да се посочи, че жалбоподателят, който претендира пред КЗК налагане на временна мярка „спиране на процедурата”, носи тежестта да обоснове и докаже наличието на факти и обстоятелства, изискващи спиране на процедурата като отклонение от общото правило, че жалба срещу решение за откриване на процедурата не спира изпълнението. В настоящия случай, жалбоподателят не е изложил никакви, подкрепени с доказателства мотиви, които да послужат като основание за преценка, че интересите на страните, и по-специално тези на жалбоподателя, ще бъдат увредени по необратим начин, който би могъл да бъде възпрепятстван чрез налагането на обезпечителната мярка.Следва да се посочи, че изграждането на Национална многопрофилна детска болница е задача с голяма обществена значимост, приоритетна за развитието на качественото здравеопазване в Р. България и от голямо значение за оказване на адекватна, своевременна и висококвалифицирана помощ на малолетни и непълнолетни пациенти. Трябва да се спомене и обстоятелството, че възложителят няма право да сключи договор с избрания за изпълнител преди влизане в сила на всички решения по процедурата. Следователно, дори и процедурата да не бъде спряна и да продължи с постановяване на решение за определяне на изпълнител, интересите на жалбоподателя ще бъдат защитени в максимална степен до решаването на спора по същество.
Определението подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.
„Предполагам, че жаленето ще продължи и пред ВАС. Това е само губене на време, за съжаление ще загубим още един месец. В крайна сметка обаче този срок, който сме си поставили след подписване на договора с избрания изпълнител на поръчката, ще бъде 32 месеца“, коментира пред bTV министър Ананиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар