Translate

неделя, 5 май 2019 г.

В УМБАЛ Бургас спасиха дете със забита в главата градинска ножица


7-годишно момче със забита в главата градинска ножица беше спасено в УМБАЛ Бургас навръх Великден. По думите на родителите, детето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Ръждясалото острие минава през цялата буза и опира в черепа зад окото. "Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален", коментират дежурните лекари. Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.
"В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията. Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести.
Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинската ножица с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар