Translate

петък, 10 май 2019 г.

Все още лекарите са длъжници на пациентите със сърдечна недостатъчност


Напредъкът в профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания през последните няколко десетилетия в България е огромен. Макар и да остават водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи, все повече хора със сърдечно-съдови заболявания живеят все по-дълго, благодарение на напредъка в медицината и същевременно изискват съответни грижи. Това е и причината тези заболявания да продължават да създават нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната. Успехи в лечението означават, че вероятно все повече пациенти ще живеят все по-дълго с хипертония, състояние след прекаран инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.
Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Негативното влияние на сърдечната недостатъчност върху общественото здраве и отделния пациент е съизмерим с този на онкологичните заболявания. Около 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Основното предизвикателство, пред което са изправени институциите и лицата, отговорни за предоставянето на здравни грижи и определянето на политиката, е как да се удължат годините на живот в запазено здраве. Нужна е по-добра информираност на пациентите и техните близки за сърдечната недостатъчност и живота с нея. Инвестициите в нови здравни технологии, които намаляват смъртността и удължават годините на живот в запазено здраве подобряват не само здравните, но и демографските показатели в национален план.
През м. април изследователска и консултантска компания „ЕСТАТ“ проведе национално представително проучване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания в България. Данните показаха няколко няколко тревожни тенденции:
-Хората не оценяват риска от сърдечно-съдовите заболявания. Само 30% от анкетираните смятат сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смъртност в България;
-Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях;
-Близо 80% от анкетираните са чували диагнозата сърдечна недостатъчност. Въпреки това, конкретни въпроси свързани с това животозастрашаващо състояние показват, че хората не са запознати с прогнозата, симптомите и възможностите за пациентите със сърдечна недостатъчност;
-6.5% от анкетираните съобщават, че страдат от сърдечна недостатъчност;
-12.8% от всички хора над 60 г. живеят с това състояние!
Всичко това налага нуждата от повишаване на информираността на населението за сърдечно-съдовите заболявания и сърдечнта недостатъчност в частност.
Достъпът до специализирана кардиологична помощ изглежда добър, тъй като 70% от анкетираните смятат, че при нужда ще успеят лесно да получат консултация от кардиолог. По-голяма увереност в лесния си достъп до специализирана здравна помощ демонстрират жителите на София (82%) и областните градове (74%).
В условията на демографска криза и отрицателен естествен прираст намаляването на смъртността оказва благоприятен ефект върху демографските показатели. Въвеждането на новите здравни технологии в лечението на сърдечната недостатъчност променя живота на пациентите и може да намали с 20% риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация. Ранната диагностика и лечение на сърдечната недостатъчност са от съществено значение за удължаване живота на пациентите и подобряване на неговото качество. Това води като цяло до подобряване на здравните и респективно демографските показатели в тази група пациенти. 
--------

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.
Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с водене на начин на живот, характерен за Западните страни.
Въпреки напредъка в медицината през последните 20 години, сърдечната недостатъчност има по-лоша прогноза в сравнение с най-разпространените видове рак и оказва дълготрайно неблагоприятно въздействие върху здравето и качеството на живот на пациентите и техните близки. В световен мащаб между 17 и 45% от пациентите, приети в болница със сърдечна недостатъчност, умират в рамките на 1 година, а повечето умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата.
Симптомите на задух (диспнея) и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.
Разходите, свързани със сърдечната недостатъчност са много високи за обществото: изразяват се във висока честота на първоначална и повторни хоспитализации, и представляват значително бреме за пациентите и техните семействата. Това бреме вероятно ще нараства със застаряването на населението и все по-честото диагностициране на сърдечната недостатъчност.
Въвеждат се нови здравни технологии с доказано превъзходство спрямо общоприетия „златен стандарт“ за лечение с ACE инхибитор, които променят живота на пациентите със сърдечна недостатъчност и могат да намалят с 20% риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация за сърдечна недостатъчност. Ранната диагностика и лечение на сърдечната недостатъчност са от съществено значение за удължаване живота на пациентите и подобряване на неговото качество. Това води като цяло до подобряване на здравните и респективно демографските показатели в тази група пациенти.
Въпреки нарастващата заболеваемост от сърдечна недостатъчност, проблемът все още не среща достатъчно разбиране и са нужни по-сериозни действия на международно, национално и местно ниво, за да се ограничат последиците от сърдечната недостатъчност за обществото.
Не всеки пациент със сърдечна недостатъчност ще има едни и същи симптоми. Много от симптомите на сърдечната недостатъчност не са характерни само за нея и могат да бъдат резултат и от други заболявания. При наличие на някой от изброените по-долу симптоми е добре да се проведе консултация с лекуващия лекар. А те са именно - Лесна уморяемост; Задух в легнало положение; Сърцебиене; Задух при физическо натоварване; Подуване на глезени / стъпала / корем; Кашлица; Покачване на теглото за кратък период от време (>2 кг за 2 дни); Загуба на апетит; Често уриниране, особено през нощта.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар