Translate

неделя, 5 май 2019 г.

Увеличават цените на педиатричните пътеки от юни


Само седмица след острата позиция на УС на БЛС  беше договорена промяна във финансирането на среща при премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, министъра на здравеопазването  Кирил Ананиев, директори на болници и представители на сдруженията на Общинските, Областните и Университетските болници.
„На днешната среща се стигна до споразумение по най-бързия начин да се премине към преговори още тази година за повишава цените на клиничните пътеки, които са най-лошо финансирани, като става дума за тези, които  финансират лечение на деца, бременни, т.е съсредоточаваме се върху майчино и детско здравеопазване“, заяви д-р Иван Маджаров. Председателят на БЛС допълни, че  по този начин ясно се заявява, че осигурените средства от МЗ ще се използват за финансиране на лечебни заведения в труднодостъпни райони, белодробни и психиатрични болници и спешна помощ, което е държавна политика.
„Ние заявяваме, че трябва да се върви и по законовия път през НЗОК за повишаване на  цените на клиничните пътеки. БЛС настоява ако има икономия на средства в болнична помощ през настоящата година, те да бъдат използвани за да се изплати пропорционално и надлимитна дейност за предишни години, защото проблемите на които сме свидетели се дължат на неразплатената надлимитна дейност и замразените с години цени на КП“, допълни д-р Маджаров. Той изрази надежда мерките, които са обсъдени на срещата да се превърнат в устойчива и реална практика.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че ще се използват законовите механизми  за финансиране лечебните заведения по Наредба 3 и НЗОК, чрез цените на клиничните пътеки, които с десетилетия не са променяни и не оценяват достатъчно добре трудът на медицинския персонал. Министър Ананиев посочи, че за болниците, които ще бъдат финансирани от НЗОК, ресурсът от 50 млн. лв ще определи увеличението на клиничните пътеки.
БЛС напомня, че на свое заседание на 24-ти април УС на съсловната организация настоя да бъдат предприети следните действия:
 1. В спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.
2. БЛС настоява за увеличаване на цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки) още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.
3. Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.
4. Съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.
5. БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.
Съсловната организация е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар