Translate

петък, 10 май 2019 г.

Безплатни очни прегледи в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“ по повод седмицата на ревматичните заболявания


УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се включва като партньор в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания с безплатни очни прегледи от 13 до 17 май 2019 (вкл.).  Те ще се провеждат всеки ден от 8:00 до 10:00 часа от д-р Рени Тончева  в кабинет 4, ет. 1. Необходимо е предварително записване на имейл revmatologia.org@gmail.com. От безплатните очни прегледи могат да се възползват пациенти с диагноза лупус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия, псориатичен артрит.
Организатор на Седмицата за информираност за ревматичните заболявания за пета, поредна година е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ).
Каква е връзката между ревматичните заболявания и зрението?
Възпалението на очите е често усложнение при пациенти с автоимунни заболявания, каквито са болестта на Бехтерев, ревматоидният артрит, синдромът на Сьогрен, склеродермията. При тях организмът атакува сам себе си и в резултат на това се получава възпаление, което може да засегне и очите.
Тази година акцентът на Седмицата на ревматичните заболявания е върху живота и проблемите на хората със системен лупус еритематозус (СЛЕ) в България. Той представлява хронично автоимунно заболяване на съединителната тъкан, което засяга най-често млади, работоспособни хора. СЛЕ е наричан често “великият имитатор”, тъй като симптомите му наподобяват тези на други заболявания, което прави трудно поставянето на окончателна диагноза.
Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец. В България пациентите са повече от 100 хил. души. Данните са приблизителни, защото официална статистика няма. Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, псориатичен артрит,  лупус, синдром на Сьогрен, склеродермия, фибромиалгия, реактивен артрит. От тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. Ревматичните болести са хронични и доживотни. При тях болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно.
В рамките на инициативата, на 17 май 2019 г. от 11:00 часа в „Зона 21“ (София, ул. „Христо Белчев“ 3), ще се проведе дискусия за проблемите на хората с диагноза лупус в България. За участие в нея са поканени  лекари, институции, пациенти и техни близки. От страна на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във форума ще се включи проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) в болницата, който ще представи предиктивната роля на ANA антителата за ранното установяване на ревматичните заболявания. ЛКИ е най-голямата университетска структура за диагностика и изследване на автоимунни заболявания и едно от малкото места, в което се провежда изследване за наличието на ANA антитела. Те се проявяват месеци и дори години преди клиничните симптоми на някои автоимунни заболявания, като системния лупус, склеродермията и синдрома на Сьогрен. ЛКИ работи в тясно сътрудничество с най-голямата Клиника по ревматология в България, която също се намира на територията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и разполага със стационар от 75 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от над 15 лекари, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия. Тя е един от референтните центрове в България за изписване и лечение с биологична терапия – съвременно, скъпоструващо лечение, което дава възможност за ефективно контролиране на симптомите на ревматичните заболявания.
За ОПРЗБ:
Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България е създадена през 2010 г. Основната цел на сдружението е да оказва подкрепа на хората, страдащи от такива заболявания и за получаване на съвременно лечение, което да осигури по-добър живот. ОПРЗБ представлява пациентите на България в Европейската лига за борба с ревматизма (European League Against Rheumatism - EULAR). Тя е и сред учредителите на АГОРА (обединение на неправителствени организации на хора с ревматични заболявания от Южна Европа).

Няма коментари:

Публикуване на коментар