Translate

събота, 20 октомври 2018 г.

Акад. Дамян Дамянов- „Лекар на годината 2018“


БЛС връчи своите отличия, по традиция на 19 октомври – Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец, на най-достойните лекари от гилдията. Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато БЛС го избира за покровител на лекарите.
В приветствието си д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, по време на тържествената церемония, каза:
-Тази вечер на едно място са се събрали хора, които практикуват медицина на световно ниво, хора, които са посветили живота си на лекарската професия и са оставили наследство не в една или две медицински специалности. Тук са мениджъри на лечебни заведения, които администрират огромни структури и въпреки нелеките условия на работа, продължават да предоставят високо качество на медицинската услуга и достъпност за всички граждани. БЛС като съсловна организация ще продължи да защитава авторитета на лекарите и ще положи всички усилия намалялото доверие към тях да се възстанови.
Сред официалните гости на събитието бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, зам.-министрите Жени Начева и д-р Бойко Пенков,управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, проф. Георги Михайлов, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът й с ресор „Здравеопазване“ Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия в СОС д-р Веселин Милев, омбудсманът Мая Манолова и др.
Химнът на българския лекар изпълни Хайгашод Агасян. Той е по текст на Надежда Захариева и музика на композитора, който бе сред специалните гости на тържеството.
„Когато слушах Химна на българския лекар, разбрах, че който и да застане на това място, няма да може да каже по-истински, по-топли, по-справедливи неща от казаните в него. Дано той да пребъде във вековете, както и нашето здравеопазване да пребъда във вековете. От сърце и душа искам да Ви благодаря за хилядите животи, които спасявате ежедневно, месечно, годишно. За вашите грижи към българските пациенти. Ние знаем, че вие работите в екстремни условия. Знаем, че имате право на много по-добра среда, в която да осъществявате своята благородна дейност. Разбира се, че ние политиците и Министерството на здравеопазването до голяма степен сме длъжници към вас. Аз и моят екип сме решени да направим крачка напред в това отношение. Бъдете сигурни, че вие имате един предвидим партньор в наше лице и сме готови да работим заедно, за да променим много неща. Наистина здравната система се нуждае от сериозна промяна“, подчерта в приветствието си министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
С приза - Лекар на годината 2018 бе отличен акад. Дамян Дамянов. При получаване на наградата той сподели, че признанието на гилдията се получава най-трудно и затова е най-сладко. И изказа своята благодарност към БЛС и лекарското съсловие за признание на труда му и като хирург, и като преподавател, и като пишещ хирургични книги.
Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, екс-началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Приносът му е издаването на многотомно ръководство по хирургия - 23 тома. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“, „Онкология“ и „Урология и гинекология. Той е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.
По време на официалната церемония, БЛС излъчи кратък филм за акад. Дамянов и неговите постижения като хирург и преподавател, след награждаването.
На специалното тържество с награди бяха отличени млади лекари, специалисти и болнични мениджъри в различни категории.
Сред отличените за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена област бе проф. Драган Бобев, дългогодишен управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. В същата категория бяха наградени още - проф. Иван Гаврилов, началник на Торакална клиника в УСБАЛО, проф. Захари Захариев, УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, проф. Иван Ценев, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", проф. Виолета Димитрова, УМБАЛ „Александровска“, доц. Евелина Пазванска, Четвърта МБАЛ-София, доц. Виолета Димитрова, СБАЛАГ "Майчин дом" и проф. Елисавета Наумова, УМБАЛ „Александровска“.
Призът "Мениджър на годината" грабна проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на болница "Пирогов".
В категорията "Ти си нашето бъдеще" наградата отиде при:
-Д-р Веселин Попов, специализант в клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив;
-Д-р Мирослав Ангелов, УМБАЛ "Св Анна"- София;
-Д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, единственият в областта на ортопедията и травматологията;
-Д-р Атанас Славов, общопрактикуващ лекар в Стара Загора;
-Д-р Петя Чавеева, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.
За принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники за България бяха отличени доц. Мариета Кътева, УМБАЛ „Софиямед“, която въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото и доц. Иглика Михайлова, Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО).
Призът в категорията - Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация бе, както за д-р Георги Кръстев, гл. секретар на РЛК в Пловдив и бивш председател на същата колегия, така също и за д-р Антон Въжаров, гл. секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар