Translate

събота, 20 октомври 2018 г.

В Театър Азарян - провокативен спектакъл, свързан с расовата неопределеност и асимилацията


Представлението „(дез)интеграция” на Чарлс Слендър-Уайт е в България с подкрепата на Ðerida Dance Center

Театър Азарян и Ðerida Dance Center отново ще представят на българската публика съвременен танцов спектакъл, който провокира размисъл и диалог и създава неочаквани емоции.
„(Дез)интеграция” е замислено като представление и проект на изследване, целящ обмен на информация, контекст и лична история, като същевременно изгражда междукултурно разбиране чрез танца. Това е модулярен съвременен танц, свързан с ромската диаспора, расовата неопределеност, промяната на кодовете и асимилацията. Представлението е насочено към устойчивите стереотипи на ромите и разкрива опитa на създателя му - Слендър-Уайт като четвърто поколение ром-американец.
Хореографът е един от 20-те лицензирани преподаватели на каунтър техника и ще направи две ателиета в Ðerida Dance Center – на 26 октомври за професионалисти и на 28 октомври – за деца.
Неговият проект „(дез)интеграция” включва четири различни секции: демонстрация на стереотипен „джипси” танц от XIX в., включен в балета Дон Кихот; бързо пътешествие през пасажите на Counter Pulse theater (пространство за съвременно провокативно изкуство); лекция за ромската история, както и интересен съвременен танц.
В оригиналната идея, публиката влиза в театъра, вижда „джипси” секцията, преминава покрай изпълнителите, докато пътува от сцената към втора стая, където се провежда лекцията за история на ромите и след това се връща обратно за финалната танцова секция. Екипът работи с уникалните за всеки театър инструменти и може да модифицира работата си спрямо
това, с което разполага.
Хореограф на спектакъла е Чарълс Слендър-Уайт в колаборация с изпълнителите: Киану Брейди, Лиан Бърнс, Михаела Бърнс, Евън Харт Марш, Катрин Нюман, Лиз-Ан Роман Робъртс, Чарлс Слендър-Уайт, Аманд Уайтхед . Музиката е дело на Дан Кантрел, светлинният дизайн се осъществява от Дарл Андрю Пакард и Чарлс Слендър-Уайт. Костюмите са творение на Мелиса Кастанеда, а драматургията е на Сет Айзън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар