Translate

вторник, 31 октомври 2017 г.

“Как беше на български?“ - припомня красотата и богатството на езика ни



Фейсбук страница, която дава алтернатива на чуждиците, набира все по-голяма популярност


Красотата на българския език, неговото богатство и специфика – това ни припомня страница във Фейсбук, която набира все по-голяма популярност. „Как беше на български?“ е проект на агенцията за маркетингови и корпоративни комуникации Knowbox, роден от желанието да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни.
Целта на начинанието е по забавен и игрови начин да се измъкнем от света на чуждиците, които завладяват речта ни. И да видим, че в езика си имаме алтернатива – прекрасни думи, които да използваме в ежедневието си. Мястото е избрано неслучайно, защото именно в социалните мрежи се раждат голяма част от тенденциите и там, както и във всяка публична реч, трябва да бъдем особено внимателни към изказа си, защото го превръщаме в мода.
В речта ни постоянно навлизат нови думи, за които обаче ние имаме аналог, напоследък те са предимно с английски произход и ни заливат отвсякъде. Все по-често започват да се чуват неразбираеми изречения като: „Важното е да си инволвнат в проджекта и да докладваш изпълнението на таргетите“, „Видях в нюсфийда, че си атенднал ивента”, "7 супер тренди идеи за съчетания на аутфит" и др. Без да си даваме сметка, че така буквално забравяме езика си, ние започваме да ги повтаряме и стигаме до момента, когато се запитваме: „А това всъщност може ли да се каже на български?“ Отговорът, който дават създателите на инициативата, е: „Да, може, хайде да го правим заедно!“
Силвия Митова, управляващ мениджър на Knowbox съобщи:
-Дейността ни е свързана с кампании, които имат общественозначим характер. В ежедневната ни работа се стремим изказът ни да е правилен, многообразен, да използваме богатството на българския език, за да могат посланията ни да са вдъхновяващи. Така се роди и идеята да създадем страница, с която да предизвикаме хората да обогатяват речта си, да не използват прекалено много чуждици, да се замислят как се изразяват и да вярват, че българският език е достатъчно богат. В работата по страницата с много ентусиазъм се включи целият екип на агенцията.
Създателите на страницата са оставили отворена вратата за хората, които харесват идеята, да се включват с предложения за публикации и теми, които да бъдат поставяни на обсъждане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар