Translate

петък, 3 ноември 2017 г.

Простатният карцином е втората по честота ракова локализация при мъжете




За 2012 г. има 1.1 млн нови случая по света, което е 15% от всички видове новодиагностицирани карциноми, а в България – над 2800. При аутопсирани мъже под 30 години честотата му е под 5%, като нараства средно до 59% на възраст над 79 години. Най-високо e разпространението на болестта в Австралия, Нова Зеландия  и Северна Америка, а най-ниско е в Азия.
Проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология в УМБАЛ „Александровска подчерта, че когато азиатци се преместят да живеят в Северна Америка, заболеваемостта при тях се изравнява с тази на местните жители. И това се дължи на промяната в хранителния им режим, в който преди са преобладавали ориз и чай, които имат меки естрогени   предотвратяващи развитието на рака на простатата
За България честотата е от порядъка на 79,9:100 000 мъже за 2013 г. с пик между 74-79 години. Петгодишната преживяемост за страната е много ниска – 53.7% към средно 84% за Европа. По данни на Националния раков регистър стадийното разпределение за 2013 г. е: Първи стадий – 494; Втори стадий – 1408; Трети стадий – 439; Четвърти стадий – 288.
В процентно отношение делът от общата онкологична заболеваемост за страната от простатния карцином е на второ място след този на белия дроб – 16.2% към 19.3% за белите дробове. По отношение на смъртността е на трето място с 9,2% след бял дроб и дебело черво.
Сред рисковите фактори са: генетичната предразположеност и възрастта, употребата на алкохол в големи количества, честата употреба на храни – пържени и съдържащи белтъци, главно млечни продукти, които водят до по-висок риск от карцином на простатата. Извършването на биопсия също е сред рисковите фактори за развитие на рак на простатата са категорични специалистите.
Симптоматиката на заболяването се променя, както при рака на простатата, така и при рака на бъбрека и пикочния мехур  - няма кръв в урината или болка.
Не се отчита явна връзка между употребата на червено месо и простатния карцином. Съществува риск между високата концентрация на витамин Д и заболяването, по-специално при високорисковите видове.Недостигът на селен е рисков фактор, който   повлияват честотата на простатния карцином. Но липсата на цинк е причина за заболяването.
Изследването PSA е основен диагностичен метод за простатен карцином. То се прилага годишно на добре информирани мъже над 50-годишна възраст и над 45-годишни с фамилна анамнеза. Последващото уточнение на стадия на заболяването се извършва с ЯМР и компютърен томограф (КТ) на корем и малък таз с контраст. За уточняване статуса на костите – костна сцинтиграфия.
Лечението е радикална простатектомия, лъчелечение с  хормонотерапия, а палиативно лечение включва хормонална терапия, бифосфонати, химиотерапия. Високо рисковите пациенти се нуждаят от продължително хормонално лечение в продължение на 36 м. При оперативното лечение има по-висок риск от инконтиненция или импотентност, а при хормоналното е налице резистентност 
Специалистите съветват да не се бърза с избора на лечение, а да се извърши правилно стадирането и едва тогава да се реши какво ще бъде поведението на лечение.  
Проследяването е PSA през 3-4 месеца, КТ на таза и костна сцинтиграфия, ректално туширане.
От 2010 г .масовият скрининг за това заболяване вече не се прилага в ЕС.



Няма коментари:

Публикуване на коментар