Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Грипът идва със самолет по Коледа



Внасяме го от Западна Европа и Скандинавия


Грипът ще дойде у нас като коледен подарък. Очаква се да пристигне със самолет от Западна Европа или Скандинавия по празниците, когато много работещи и учещи в чужбина българи се прибират в родината, обясняват епидемиолозите.
Обикновено грипните вируси влизат в Европа през Великобритания и Ирландия, откъдето плъзват и в останалите страни на Стария континент.
Засега в България няма грип, категоричен е главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Настинките, които в момента масово тръшкат деца и възрастни, се водят остри респираторни заболявания (ОРЗ) и нямат нищо общо с очакваните щамове на инфлуенцата Калифорния, Тексас и Масачузетс.
Само през миналата седмица над 3400 българи са потърсили лекарска помощ с оплаквания за болки в гърлото и главата, хрема, кашлица и повишена температура. Броят на болните е почти двойно по-голям в сравнение с края на октомври и началото на ноември, сочат данните на здравното министерство. Най-много заразени - 939, са регистрирани във възрастовата група от 0 до 4 години. Това е така, защото яслите и забавачките са основни огнища на зарази. А и малките деца почти не минават без лекарски преглед, когато са болни, докато голяма част от възрастните карат простудите на крак, не ходят на доктор и не влизат в регистрите, обясняват медиците.
Общо за страната нивото на заболеваемост в момента е 90,36 на 10 000 души. За да се обяви грипна епидемия, е необходимо да се мине границата от 200 болни на 10 000 българи, твърдят още епидемиолози-те. Според тях големият бум на грип и ОРЗ ще е през януари или февруари. Затова все още има време хората, които са здрави, да се имунизират, съветват лекарите. Както „Телеграф,, вече съобщи, заради недостиг на ваксини на пазара, у нас ще бъдат внесени допълнително 50 000 опаковки.

В."Телеграф"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар