Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

Как зъбните импланти заместват изгубени зъби?




Интересно е, че всеки от нас веднъж в живота си преживява загубата на всичките си зъби, но това става в много ранно детство, когато се сменят млечните зъби с постоянни и това е естествен процес. И ако на млечните зъби им е отредено да ни служат само броени години, то следващите след тях, се очаква да ни служат през целия живот. Това все по-рядко е възможно, което налага изгубените зъби да се "заместват" с изкуствени, но максимално наподобяващи естествените. Зъбните импланти са изкуствени корени, които се имплантират в костта и служат като опора на коронки и мостове, като връщат на човек пълноценното усещането за собствени зъби.

Наскоро проучване в САЩ установи, че 47% от първото впечатление, което създаваме у околните, се дължи не толкова на дрехите, прическата и дори не и на това колко сме слаби вследствие на фитнес и изтощителни диети, а само и единствено на усмивката, която е плод на хубави и здрави зъби и малко чаровна мимика. Здравите зъби са символ на здрав организъм, на правилно хранене и най-вече правят изгледа свеж, младолик и излъчващ здраве. А лошите зъби влияят на цялото тяло, защото то не се храни пълноценно. Липсващите зъби затрудняват много сдъвкването на храната, която затормозява стомаха и прави усвояването й непълноценно. Когато храната не ни дава всичките си полезни съставки, цялото тяло изпитва дефицити, които се отразяват на цялостното ни здраве и психика. Лошите и болни зъби пречат на общуването и самочувствието. Ето как на пръв поглед дребните проблеми с нашите 32 зъба могат да доведат до сериозни хронични проблеми и непълноценен начин на живот.

Съвременните технологии в стоматологията са наистина удивителни, тъй като успешно възстановяват поразени от кариес зъби ( чрез естетични фотополимерни пломби)или порцеланови коронки, а мостовете заместват загубени зъби и отново ни връщат комфорта да се храним и чувстваме със собствените си зъби. Понякога губим доста зъби и става трудно и неестетвено да запълваме празнините с неудобни протези и големи мостове. Сега вече има много по-добро решение. Зъбните импланти позволяват на местата на извадените зъби отново да се “поставят” нови зъби, титанови импланти, които играят ролята на изкуствени корени, здраво хванати в костта, върху които може да се поставят мостове и корони и да се върне цялостта на дъвкателните зъбни редици.

У нас за зъбни импланти се заговори през последните няколко години, но по света те се поставят от повече от 50 години. Разбира се, съвременните импланти са много по-добри и се поставят доста по-лесно, а самата процедура става рутинна за много повече зъболекари. Различните марки импланти са наводнили пазара, а повечето зъболекари преминават специализирано обучение преди да започнат да ги поставят. Процедурата по поставянето на един имплант е около 20-30 минути, прави се с местна упойка, безболезнено е и веднага след това човек може да се върне към ежедневния си живот без да ползва болнични, да лежи в болница или да се тъпче с болкоуспокояващи.

След период от около 3 месеца, в който имплантът остава пасивен в костта, за да се интегрира с нея, се поставя и коронката върху него и започва пълноценно да участва в процеса на дъвчене. Имплантите са 100%-ов заместител на изгубените зъби, може да дъвчете и да се храните на тях без да ги “пазите” или да се притеснявате да не се счупят. Разбира се, те се нуждаят от поддръжка, поне два пъти в годината да се посещава зъболекаря, за да почиства натрупани по тях налепи или зъбен камък, а самия пациент се инструктира да ползва микрочетчици и да почиства добре около самите импланти, където не бива да се задържа никаква храна. С такава грижа имплантите без проблем могат да ни служат 20-30 години, дори повече.

Добре е да помислите за импланти почти веднага след като ви извадят зъб поради инфекция или невъзможност да бъде спасен. Това се налага от хода на естествените процеси, които настъпват в костта след изваждането на един зъб. Костта започва да атрофира и да се “топи”, което прогресивно намалява и шансовете да се постави имплант в тази зона на челюстта. Най-оптимално е да се постави имплант 3 месеца след изваждане на зъба.

Друго важно условие както за безпроблемното имплантиране, така и за дългия живот на един имплант, е да не сте пушач. Пушенето вреди много на тъканите в устата, а не само на дихателната система, където най-често предизвиква рак на ларинкса и белия дроб, тъй като смущава храненето на тъканите, понижава имунитета, увеличава риска от възникване на инфекции и разклащане и загуба на импланта. Пушачите имат двойно по-голям риск от загуба на импланта, отколкото хората, които не пушат.
 ----------

Статията е публикувана със съдействието на сайта за дентална имплантология Implanti.net в-http://vivata.bg

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар