Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Намаляване на телесното тегло увеличава продължителността на живота



Наднормените килограми са основен рисков фактор за диабет тип 2
Ранното диагностициране на диабета ограничава тежките усложнения.

Много често го наричат „старчески“, защото се проявява в късна възраст макар, че напоследък възрастта му значително се подмладява.
За неинсулинозависимия диабет тип 2 е характерна генетичната диспозиция т.е. може и да е наследствен.
Очаква се през 2030 година болните от захарен диабет тип 2 да нараснат до 552 милиона в световен мащаб, което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. Тези бързи темпове на разрастване са в резултат на застаряването на популацията, както и заради увеличаване на затлъстяването и намалената физическа активност.
„Всяко намаляване на телесното тегло с 1 кг през първата година с диабет повишава продължителността на живота с 3-4 месеца, а 10 кг намаляване на телесното тегло водят до възстановяване на около 35% от очакваната продължителност  на живота“, каза д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“, София, по време на тринайсетата среща с журналисти по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.
Ранното диагностициране на диабета ограничава тежките усложнения. Ето защо е много важно да се познават първите симптоми на диабета.
Тя припомни отново най-често срещаните от тях - често уриниране и силна жажда. Освен общите симптоми обаче се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет 1 и 2.
Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, гадене, чести повръщания, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. При него чести симптоми са наддаване на тегло, прималяване от глад след хранене, натрупване на мазнини предимно в областта на корема и др..
Основното в лечението на диабет тип 2 е спазването на подходящ хранителен режим и двигателна активност. Ако пациентите спазват съветите на своя ендокринолог могат и да избегнат употребата на инсулин. А за да стане това, е необходима ранна диагностика. Често диабет тип 2 се открива случайно при преглед по друг повод.
 „За съжаление, много често колегите общопрактикуващи лекари назначават т.нар. профил, който обаче не винаги е достатъчен за диагностициране на пациентите с диабет тип 2. Трябва да се използват и изследванията на гликиран хемоглобин или натоварване с глюкоза”, допълни още д-р Темелкова.
При поставянето на диагнозата диабет тип 2, обичайно се започва терапия с метформин. Според международните препоръки лечението на захарния диабет трябва да се преоценява на всеки 3 месеца според постигнатия гликемичен контрол, но у нас понякога пациентите се лекуват с една и съща терапия с години, без да се проследяват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар