Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Стопанската камара: Липсва желание за реформи в НЗОК



Българската стопанска камара не подкрепя предложения за обсъждане проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.
Мотивите са, че проектът за Закон бе предоставен за осъждане само  дни преди
разглеждането му в Комисията по здравеопазване, което попречило да се разгледа от членовете на Асоциациите на работодателите на болничните заведения и да бъдат представени техните становище, бележки и предложения.
БСК настоява да се извърши цялостен анализ на състоянието на организацията, управлението и резултатите от дейността на осигурителната система и на тази основа да се предложат пакет от мерки, вкл. законодателни за подобряване функционирането на тази система с изключително значение.
„Законопроектът обхваща само малка част от онова, което следва да се приеме. В този смисъл, липсата на системен подход към проблемите на осигурителната система поставя под съмнение ефекта от предложените мерки. Напомняме, че тази практика на управляващите за изолирано разглеждане и решаване само на отделни проблеми доведе да сегашното кризисно състояние на здравната система“, твърдят от БСК.
Според становището на Стопанската камара, управляващите не желаят да се осигури реално управление на здравноосигурителната система, което да отговаря на реалния принос на страните във финансирането на системата. 
БСК смята за колективна безотговорност отново сега да се предлагат органи като Общото събрание, които са доказали своя формализъм и безотговорност за резултатите от дейността на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар