Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Над 90% от случаите на повдигнато обвинение за лекарска грешка са свързани с инфекция



Над 90% от случаите на повдигнато обвинение за лекарска грешка са свързани с инфекция и това показва колко съществен е въпросът за рационалната употреба на антибиотици, подчерта националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Краткият престой в болниците и бързото изписване на пациенти, лекувани
по клинични пътеки, както и хигиенните неуредици са фактор за бързото дисеминиране на резистентни бактерии в обществото. Най-чести причинители на вътреболнични инфекции са бактериите от рода Клебсиела, Псевдомонас и Ацинобактер, нашата страна не прави изключение от тази тенденция.
Лекарите припомниха, че според общоприетите критерии всяка уроинфекция например, възникнала до 15 дни след изписване от болница се счита за късна изява на вътреболнична, също така за вътреболнична се счита и инфекцията, възникнала до 2-3 месеца след операция, както и до 6 месеца след интервенция с имплантиране на стави.
Зам-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че
от 1 януари 2014 г. микробиологичните лаборатории във всички болници
задължително ще се ръководят от микробиолог-клиницист.
Задържа се тенденцията към намаляване броя на лекарите микробиолози – в момента те са 220, като се наблюдава и увеличаване на средната възраст на работещите. Бе подчертано, че в лабораториите в здравната ни мрежа работят и около 300 биолози микробиолози.
Много притеснителен според експертите е фактът, че изоставаме сериозно по отношение на модерно болнично оборудване – един от примерите в това отношение е закупуването на инсталации за стерилен въздух в операционните помещения, което се случва много рядко, въпреки обновлението в болниците. Тези инсталации филтрират въздуха до 36 пъти в час и гарантират голяма степен на безопасност както за болния, така и за операционния екип.
У нас има добре изградена система и действаща програма за надзор и контрол на антибиотичната резистентност. Българският опит в тази насока е високо ценен, предстои в близките дни страната ни да бъде домакин на международна работна среща по тази тема с представители на държави от Югоизточна Европа. На нея ще бъде разгледана работата и постиженията на страната ни в тази област, което ще спомогне в близките 2 години да има ясна картина за антибиотичната резистентност на целия Балкански полуостров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар