Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Високият холестерол храни туморните клетки



За да сме дълголетници, трябва да постим 200 дни в годината и да ядем веднъж седмично месо
Преди 20-30 години в един клас имаше по един-двама шишковци, а сега дебелите ученици са много, казва специалистът по хранене д-р Георги Гайдурков.
Изводът му е, че след 10 години тези хора ще страдат предимно от сърдечносъдови проблеми, но не само. И ни съветва как да се храним, за да сме здрави и да доживеем до старини


Няма заболяване, което да не е свързано с натрупването на отрови в организма.
" Когато в тялото има отпадъци там виреят микроби - нещо, което медицината все още недооценява -категоричен е д-р Гайдурков. - Ако разхвърляме боклук по пода, ще се появят хлебарки, мишки и плъхове. И ако не почистим, колкото и да пръскаме с препарати, те няма да изчезнат. Същото важи и за организма, който е натрупал отпадъци
от обмяната. Резултатът е различни инфекции, за които лекарите дават обикновено антибиотици, защото се опитват да убият микробите. Вследствие се появяват гъбички, които също трябва да се лекуват, и така се получава въртележка. Медикаментите са необходими, но и ние трябва да се погрижим и да не пълним организма си с боклуци
Да не говорим, че всички онколози знаят, че високият холестерол и високата кръвна захар хранят туморните клетки."
Старостта е естествен процес и единственият начин да живеем дълго, но има физиологична и патологична старост. Казват, че красотата е симетрия и здраве, а когато има някакви диспропорции в организма, тялото се променя и става грозно. Това е така, защото вече има напластявания над гена ни, над нашата реалност, която сме затъмнили. Д-р Гайдурков е категоричен, че всяка система изисква адекватно постъпване на материя и енергия. Теорията му е, че човешкото тяло е направено за определен вид храна. И допълва, че никое животно в природата не заменя храната си. Ако е тревопасно, няма да стане месоядно. И хората като животните имат инстинкт какво да ядът и не е необходимо да пренасят нов модел на хранене, а просто да се върнат към корените си. " Били сме здрав народ и България се е славила с много столетници на глава от населението -разказва той. - Днес сме на едно от първите места по сърдечносъдови болести и смъртност. Но нашите баби и дядовци са постили по 200 дни в годината, и са извършвали тежка селскостопанска работа, което е вид спорт. А сега по цял ден седим на бюро и ядем преработена храна с нитрит например, който се съдържа във всички колбаси, а е жестока отрова, защото отнема кислорода от тъканите. Българинът е ял месо като празнична храна - веднъж седмично. Необходимо е и движение, и спорт, но не е задължително, тъй като храната осигурява здраве и тонус. Но храната, която е предназначена за хомо сапиенс, а не химизи-раната. Това, което ядем, трябва да ни пасне като ключ в ключалка."
Последователят на Лидия Ковачева твърди, че има универсален режим на хранене, който важи за всички хора, колкото и странно да звучи това. Разбира се, в това число не влизат тези, които приемат лекарства за съпътстващи ги заболявания. От значение не е толкова генът, колкото неговото стопанисване. И ако не се е стигнало до заболяване, което е напреднало в развитието си и е разрушило органи, се оказва, че здравето е просто нещо. Ролята на лекаря е да не пречи.
"Необходимо е само да създадем екологичен комфорт за всеки процес на оздравяване, който всъщност е самооздравяване на организма, защото той пуска генетичните си програми, не става въпрос за някаква магическа, сложна намеса или интервенция" - споделя д-р Гайдурков.
За да сме здрави и да живеем дълго, е важно да ядем 75% сурова растителна храна - различни плодове и зеленчуци, семена и кълнове.
Доказано е, че в живата храна има много ензими,от които организмът се нуждае. И да не се страхуваме, че ще надебелем, като ядем ядки например, защото са калорични. Но ако същото калорийно количество го заместим с хляб, определено ще качим килограми. Проблемът е в маята, солта, термично обработения глутен и мазнината. Освен че много фирми слагат препържено олио в зърното, то по принцип съдържа мазнина. Специалистът по хранене припомня, че българинът е ял хляб, но не този, който се предлага днес. Той се е приготвял от прясно смляно зърно, без набухватели, в началото на седмицата, та до края й и се е пекъл на по-слаба температура. А баятият хляб е полезен, защото маята в него се инактивира.
В здравословното меню трябва да присъстват около 15% зърнени и бобови варива - жито, овес, царевица, просо, нахут, леща, грах. И да го допълним с 10% животински продукти, които е добре да не са термично обработени. Това са различните видове сушени меса. Рибата се препоръчва да е маринована, защото ненаситените мастни киселини са термолабилни. Една печена риба е много по-вредна от една пържола. Сушито също е полезно, защото мастните киселини не са деградирали, което е
предпоставка за канцерогенни образования.
Присъствието на млечни продукти в храненето е спорно, затова трябва да е в определена доза за седмицата -до 2-3 пъти до 200 г кисело мляко и по 150-200 г 2-3 пъти сирене. "Млечнокиселите бактерии провокират много слуз, която е база за образуването на много отпадъци - обяснява д-р Гайдурков. - Най-тежките автоимунни заболявания идват точно от прясното млякото. Отдавна е доказана пряката му връзка с диабет от първи тип при децата. Киселото мляко е по-добрият вариант, защото молекулата му е преработена и е по-малка вероятността да постъпи цяла чужда белтъчна молекула в кръвта и да предизвика имунен ответ, както е при диабет тип 1 при децата. А и твърдението, че млечните продукти спират развитието на остеопороза, също е отживелица. Те дават кисела реакция в кръвта, отнемат активния биокалций и трупат неактивен под формата на шипове и склероза."
Специалистът по хранене не е против вегетарианството, самият той има дълги периоди, през които не е ял месо. Но сега го препоръчва в разумни количества, защото освен източник на енергийна храна то води до по-бързо остаряване. Затова пък ежедневното приемане на суров яйчен жълтък е препоръчително. В него се съдържа всичко необходимо на организма.
 
Надя Йосифова
В.168 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар