Статията, в която обявяват
заключенията от изследванията си, е публикувана в списание New England Journal
of Medicine, пише БГНЕС.
„Най-очевидната полза от
ежедневното приемане на ядки е намаляването на смъртността от сърдечно-съдови
заболявания с 29%. Освен това установихме съществено понижение - с 11%, на
смъртността от рак“, каза Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания „Чарлз
Дарвин“ в Бостън. Учените доказват, че ако се яде порция ядки веднъж в
седмицата, рискът от смърт намалява с 11%, при един-два пъти седмично - с 13%,
при пет-шест пъти - с 15%, и при седем пъти - с 20%.
Изводите са направени в резултат от наблюдения на
здравословното състояние на 76 000 жени от 1980 - 2010 и 42 000 мъже от 1986 -
2010 г. Освен това учените са установили, че хората, консумиращи повече ядки,
са по-стройни, по-малко пушат, по-често спортуват и се хранят по-здравословно.
Освен това е установено, че няма значение какви ядки се консумират.
Няма коментари:
Публикуване на коментар