Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

България е на пето място по застаряващо население в световен мащаб



С лоши показатели като съотношение на хора над 65 г., от една страна, и деца и хора в работоспособна възраст - от друга, са още Гърция и Италия, обяви доц. д-р Игнат Петров, ръководител на секция "Геронтология" в Българската академия на науките и изкуствата.
Над 45-50% от възрастните хора страдат от депресии, а някои от тях дори
злоупотребяват с приспивателни, водещи до пристрастяване. Това показва изследване, обхващащо хора над 60-годишна възраст, живеещи във Владая и Горубляне, направено от него и от проф. Питър Колман от университета в Саутхемптън.
Освен, че сме на пето място по застаряване, но и живеем средно с 10 години по-малко от населението на развитите европейски страни. Долната граница на заболеваемостта у нас се снижава. Става въпрос предимно за сърдечно-съдовите заболявания и мозъчните инсулти, отбеляза акад. Боян Лозанов. 40% от българското население страда от метаболитен синдром - диабет, а всеки пети има проблеми с щитовидната жлеза. Половината от старите хора харчат 50 и над 50% от пенсията си за лекарства, продължи той.
Според него трябва да се наблегне на превенцията, а за болните възрастни хора да се създадат центрове - геронтоздравни заведения към университетските и големите многопрофилни болници, където те да получават адекватна помощ. Нужно е медицинските университети и колежи да включат в своите програми часове по гериатрия за студентско обучение и следдипломно образование на лекарите и специалистите за здравни грижи. Квалификацията на семейните лекари в тази посока също трябва да се повиши, твърди акад. Лозанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар