Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Електронна цигара експлодира в устата на американец и го обезобрази


Инцидентът е станал във Флорида. Според местните американски пожарникари по всяка вероятност се е взривила батерията на цигарата. Потърпевшият Том Холоуей, ветеран от войната във Виетнам, е приет за лечение в болница с тежко обгаряне на лицето, няколко избити зъба и откъсната част от езика.
У нас всички подобни цигари са направени в Китай. Електронните цигари нямат инструкции за употреба на български език и безопасността им е под въпрос. Оказва се обаче, че все още вносът и контролът им не е регулиран. Такъв регламент липсва и на ниво Европейски съюз, тъй като няма решение към групата на кои изделия да се причислят електронните цигари - на медицинските изделия, на фармацевтичните или да се включат просто в директивата по обща безопасност на стоките.
------
 
Самата цигара се състои от батерия, нагревател и филтър. Зареждат се 2 часа, а след това батерията издържа ден. При пушене тя изпуска водна пара, която симулира дим. Цената варира от 14 до 100 лв. в зависимост от произхода и марката. Продават се в комплект със зарядни за контакт, за кола и за компютър. В опаковката има и 10 филтъра с аромат на обикновен тютюн. Всеки от тях е достатъчен за 20 пушения, точно колкото цигари има в една кутия. Всеки от филтрите е с различно съдържание на никотин -високо, средно, ниско и без. Отделно се продава и никотинова течност, която освен с обикновен аромат, се предлага и с вкус на различни плодове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар