Translate

вторник, 21 февруари 2012 г.

2011 година: Една добра година за фармацевтичния пазар в страната

Хранителните добавки имат най-голям ръст

 
Фармацевтичният пазар у нас бележи ръст от 12.4% през миналата година. Това означава, че българите са изпили лекарства на стойност около 2,3 млрд. лева. В опаковки растежът е 5,2%. Нарастването при отис продуктите е с 13, 1%, а при медикаментите по рецепта с 11.6%.
Безспорен лидер са хранителните добавки, чието увеличение е с цели 20%, независимо, че те не са нито животоспасяващи, нито животоподдържащи.
Според Кунчо Трифонов, регионален мениджър за България на международната анализаторска компания IMS Health, това е един от индикаторите за излизане от кризата, тъй като означава, че потребителите имат достатъчно пари в брой.
Болничният лекарствен пазар у нас остава изключително малък и трета поредна година е с отрицателен ръст в обем, и стойност т. е. той е с по-малка консумация на медикаменти от аптечния пазар. За догодина очакванията са болничния пазар да купи също толкова медикаменти или дори по-малко от тази година, както не се очаква и никакво развитие по отношение средствата на касата в тази посока. Съотношението на потребление на оригинални към генерични медикаменти е 25:75 %. В стойностно изражение обаче оригиналните и генеричните продукти са изравнени, което е стандартна ситуация за ЕС.
В страната има финансова и търговска стабилност поради редовното разплащане отстрана на МЗ и НЗОК , за разлика от съседни държави. В Румъния напр. касата плаща на аптеките със закъснение от 16 месеца, а в Гърция разплащането се бави над 6 месеца като болничния пазар е неплатен от 2007 год..
Налице са и хора, които могат да си позволят лечение извън здравноосигурителната система, чрез кеш плащанията. Намаление на парите в брой се наблюдава обаче при хората с хронични заболявания т. е.при по-възрастното население.
През миналата година 62% или 1,297 млрд. лв. са платени директно от джоба на българина за лекарствата през 2011 год.. За 2012 г. се очаква те да се увеличат с 2% или да достигнат 64%- близо 1,5 млрд. лв., сочат прогнозите на IMS Health.
Безпочвени са тезите, че с минимум средства може да се постигнат добри резултати. Просто у нас много малко обществените публични средства, по линия на държавата и обществените фондове, се изразходват за лекарства. През 2011 г. те са били едва 801 млн. лв., а тази година са предвидени 815, докато в Гърция са 2,800 млрд. евро, а за догодина са предвидени 3,100 млрд.. евро.
От IMS Health прогнозират, че фармацевтичния пазар в страната ще расте с от 6 до 8%, а на онколекарствата с 10-15%, през следващите 5 години и българите ще плащат повече за лекарства, в резултат на неудовлетвореността от медицинското обслужване и лечение.
В лекарствения сегмен онкомедикаментите заемат трето място след урологичните и лекарствата за астма.
Рош България е една от водещите фармацевтични компании в световен мащаб в областта на онкологията, която няма продукт, който да е посредствен и който да не носи нещо ново. Тя осигурява съвременно модерно лечение с бърз достъп до последно поколение онкомедикаменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар