Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

През студените зимни месеци вирусите и бактериите не циркулират във външното отворено пространство



Екип от учени, под ръководството на проф. Марк Уилкокс, е направил експеримент, при който в стерилна тоалетна чиния пуснали малко заразени с устойчива на антибиотици бактерия C difficile. След това без да затворят капакът пуснали водата.
Специалистите установили, че струята вдига във въздуха "облак от бактерии и микроби", които попадат върху околните повърхности, на 30 см от тоалетната чиния. Час и половина по-късно част от тях все още били във въздуха, а други дори полепнали по казанчето, отляво и отдясно на седалката и по пода.
Експериментът с пускането на водата, но при затворен капак доказал, че бактерии по околните повърхности няма.
Учените провели и още един опит с растителна боя и пак пуснали водата, при отворен капак и отново във въздуха попаднали доста капчици от нея.
Според проф. Уилкокс най-добре е човек да си създаде траен навик да затваря винаги капакът на тоалетната чиния, където и да е. Още по-внимателни трябва да сме особено през зимата, когато вирусите и бактериите са много повече и циркулират най-вече в затворени пространства, какъвто е домът ни.
-----
От около 60-те хиляди микроорганизми, с които се сблъскваме ежедневно, само 1-2%
са потенциално опасни за здравето ни. Този изключително малък процент обаче съвсем не е безобиден. Знаете ли, че едно от места в къщи, където тяхната концентрация е най-силно съсредоточена е пералнята. Мръсните дрехи в нея съдържа над 100 млн. бактерии. Рекордьори по присъствие на микроби са и телефонните апарати. Оказва се, че при 20% от клетъчните телефони има повече вредни бактерии в сравнение с кухненската мивка. Не по малко мръсни се оказват и бутоните от всякакъв вид, защото. са по-трудни за почистване. Но като едни от най-мръсните си остават тези на компютърната клавиатура. Суетата също не е пощадена от микробите, които особено комфортно те се чувстват в дамската чанта. Това се дължи на факта, че много жени я оставят и носят на различни обществени места, където обикновено концентрацията на болестотворни микроорганизми е доста висока.


Няма коментари:

Публикуване на коментар