Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

За чиновниците – бонуси, за останалите – среден пръст


Колкото по-слабо е едно българско правителство, толкова повече негови служители    размахват среден пръст на гражданите и се плезят на Брюксел.Сегашното е много слабо и продължава да отслабва.
Плезенето на Брюксел вече започна. Прокуратурата нямало да се реформира „из основи", както се иска в последния доклад на Еврокомисията, защото... европейците не били казали какво точно били имали предвид. Чиновниците, сложили парите на държавата в Корпоративна търговска банка, не отговарят на въпросите на Еврокомисията, по силата на какъв спечелен конкурс точно КТБ е трезорът на държавата.
И макар по този повод комисията вече да провежда проверка за недопустима държавна помощ, оня ден правителството подари на КТБ и парите за енергийна ефективност.
Правителството нямало да изпълни и изискването да стартира единната електронна система за борба с престъпността (по която се работи от 1995 г.!), защото... нямало пари.
Пари обаче има за друго -на българските граждани да бъде показван среден пръст. Шефката на здравната каса раздала над 2 милиона (!) лева за бонуси - по някаква методика. По тази методика тя си дала 12 хил. лева, а на ръководни кадри в касата и средна ръка шефове - по 9000 и по 7000 лв. Било законно.
Това са истински пари, уважаеми. Е, не е като при бившата шефка на НОИ Христина Митрева, която всмука едни 31 000 лева като компенсация за невзети отпуски - но са си пари. Карам добра кола, но дори най-невзрачният здравен чиновник с неговите 7 хилядарки може да си купи две такива. А самата шефка с нейните 12 направо си купува селска къща с двор. Не е шега работа.
Откъде ли идват тези пари? От нашите здравни осигуровки, които даваме солидарно, за да има излекувани болни. Да не мрат, така да се каже, нашите закъсали братя и сестри. Тези пари обаче се озовават в джобовете точно на онези чиновници, според които трябва да има таван за лечението на деца в чужбина (няма пари...), не стигат лекарствата за онкоболните (няма пари...), има болести, които не се покриват от касата (няма пари...).
Стигаме до големия извод. Когато няма силно правителство, чиновниците се превръщат от неизбежна досада в алчна орда скакалци, унищожаващи всичко по пътя си. Вземат, каквото могат - било по закон.
По кой закон определяш бонусите, когато боравиш с пари на данъкоплатеца?
По кой закон МВР и земеделското министерство отказват да споделят какви бонуси са си раздали - от нашите пари - за „отлично свършена работа"? Ако е за заслуги - защо е тайна?
И къде, по дяволите, им е отлично свършената работа? Те си я мерят, те си я остойностяват. Нали аз, реципиентът на тяхната свършена работа, единствен мога да кажа произвели ли са резултат, или -не? Защо, ако вършат полезна работа, не назначат комисия от данъкоплатци да им оценява резултатите - и тя, комисията, да определя кой колко заслужава?
По-големият въпрос е обаче морален. Какъв морал у чиновник, ще кажете - и ще сте прави. Но морални съждения трябва да има, инак няма как да има общество.
Та за морала. Откак върху ни се стовари кризата, чиновниците са много по-добре платени, отколкото хората, които се гърчат да произвеждат стойност „Недостойното заплащане", което да се компенсира с бонуси, остана в миналото. Пари в държавата няма - дори за противодействие на престъпността -но за чиновниците има. И има все повече.
Защото слабото правителство се е отказало да упражнява какъвто и да е контрол върху безчинстващите чиновнически орди. И чиновниците, разбира се, постъпват като мутрите: имат господстващо положение - осребряват го. И така стават основни играчи в голямата подмяна, която тече в България - превръщането й във феодална страна. В държава, в която шепа господари дерат монополна рента, а гражданите са крепостни селяни с единственото задължение да бъдат дра ни от господарите си.
Затова България е омотана от монополи, групировки и картели, които с напредването на кризата засилват темпото на изсмукване на гражданска кръв, за да поддържат жизнения стандарт, с който са свикнали. А държавата - чиновниците - вместо да противодейства на монополната шайка в интерес на гражданите, се включва в грабежа на същите тези граждани.
Нали се сещате какво ще стане, ако шефката на здравната каса не бъде уволнена за уронващо поведение? Помислете: хиляди чиновници са вперили завистлив поглед в нея, вълнуват се, та чак им прескача сърцето и им треперят ръцете. И те искат да си дават по 12 000 лева бонуси за отлично свършена работа. И цялата тази орда, струпала
се пред портите на крепостта, с победен вой, и крясъци ще нахлуе вътре и ще опоска всичко. Така и ще стане, защото очевидно това е правителствената линия. По какво разбираме? По това, че министрите, вместо да им секат главите, ги защитават. Били заслужили... За тях, заслужилите, които дори осигуровките не си плащат - бонуси. За нас, които им плащаме заплати, осигуровки и бонуси - среден пръст. И в Брюксел да се оплачем - файда няма, защото същите тези министри просто ще се изплезят на еврокомисарите. А след летния доклад на Еврокомисията най-вероятно и Брюксел ще получи среден пръст...

Евгений Дайнов
В-к "24 часа"



Няма коментари:

Публикуване на коментар