Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Светещи клетки от медузи


могат да бъдат използвани за диагностициране на раковите клетки, които се намират дълбоко в човешкото тяло, съобщи Би Би Си.
При процеса се използва зелен флуоресцентен протеин (GFP), който помага на медузите да светят в тъмното. Изследователи от Северен Йоркширq от Йоркширската лаборатория за ракови изследвания в Университета в Йорк са открили, че този протеин може да бъде насочен към раковите клетки, за да могат те да се виждат, като се използва специална камера.
Ръководителят на екипа проф. Норман Мейтланд смята, че това откритие ще революционализира начина за диагностициране на определени видове рак, тъй като раковите клетки, които се намират дълбоко в тялото, е трудно да се забележат в начален етап, а ранната диагностика е критична за успешното лечение на каквато и да е форма на рак“.
По думите на Мейтланд неговият екип разработва процес за вкарване в човешките ракови клетки на протеина, извлечен от светещите клетки на медузите, а след това, когато се освети тъканта, специална камера открива тези протеини по светлината и така се индикира къде се намират туморите.
Процесът е продължение на работата на американския химик д-р Роджър И Циен, който спечели Нобелова награда през 2008 г. за това, че успя да извлече светещите клетки от медузите и да изолира зеления флуоресцентен протеин (GFP).

Няма коментари:

Публикуване на коментар