Translate

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Федерация "Български пациентски форум" иска промени в законовата уредба. Фармацевтичният бизнес, както и пациентите настояват за яснота и прозрачност в лекарствоснабдяването у нас

В страната няма статистика и не е ясно колко са болните от различни заболявания и какви количества от лекарствени медикаменти са нужни за техните терапии.
Някои животоспасяващи, основи лекарства за рак на кожата, левкемия и диагностика, поради липса на вносител, ги няма в аптечната ни мрежа и съответно не се поемат от държавата. Болните са принудени да упражняват „медицински туризъм” до Чехия и Турция и други близки до нас страни , за да си ги набавят, което им струва не само страшно много пари, но и страшно голямо изразходване на нерви и сили.
Няма радиоактивни изотопи, с които се извършва сцинтиграфия - изследване, което показва дали онкоболният има метастази в организма (примерно в кости, бял дроб и т. н..
Провален търг за доставка на изотопите доведе до липсата. И единственият потърпевш пак е болният българин. Всичко е изцяло на негов гръб и на техните близки, съобщи Теодора Захариева, председател на БПФ, по време на инициираната от тяхната пациентска организация  дискусия на тема "Монополът в лекарства - кой, кога и защо го създава".
МЗ и НЗОК, като отговорни за лекарствоснабдяването у нас естествено не уважиха форумът.
Според нея част от проблема се крие в оторизацията от производителите на определени дистрибутори, което води до монопол и до липса на конкуренция. Фармацевтичният пазар трябва се либерализира, за да могат пациентите да намират необходимите им лекарства във всяка аптека, твърди Захариева.
По отношение на лекарствените търгове трябва да има промяна и трябва да се въведат ясни критерии, по които да се конкурират участниците в тях за скъпоструващите лекарства. Пациентите трябва да получат гаранция от държавата, че ще имат достъп до шщирок асортимент от скъпо струващи медикаменти, които могат да си купят и в най-отдалечените райони на страната, а не като маймуни да обикалят близките държави и да умират, докато пътуват, за да си купят лекарствата. Няма гаранция, че пациентите с онкозаболявания ще получават необходимото медикаментозно лечение и ще имат право на избор, след като лекарствата от МЗ се прехвърлят към НЗОК заяви тя.
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, категорично заяви, че за монопол изобщо не може да става и дума, тъй като в Позитивния лекарствен списък има над 1480 продукта, а в списъка на НЗОК са посочени и дистрибуторите, които варират до 17 за една отделна позиция и само 25 лекарства се дистрибутират ексклузивно.
По думите му липсата на скъпоструващи лекарства се дължи предимно на икономически причини, тъй като дистрибутори и аптеки нямат почти никаква възможност да влияят върху цените, определяни от специални комисии.
Маг. фарм. Аделина Любенова от Българския фармацевтичен съюз подчерта, че нереформираният до сега здравен сектор е причина за недостига на някои медикаменти в аптеките, които в момента нямат икономически интерес да предлагат скъпо струващите лекарства, именно поради липсата на ясно разписана национална лекарствена политика.
Трябва да се намери вариант, в който да бъде осигурена възможност за поне минимална надценка на тези лекарства.
Аптеките се възприемат като „гара-разпределителна”. Критерият „най-ниска цена” за провеждането на търговете за лекарства е отживелица и не дава възможност пациентите да имат достъп до иновативните продукти. Ние сме и ще продължим да настояваме той да се промени и той да бъде според фармако-икономическият анализ, както е в чужбина, каза Любенова.
От фирмите дистрибутори предлагат в спецификациите за новите търгове да се заложат критерии, които да отговарят на добрите европейски практики. Така ще се предотврати възможността несериозни дистрибуторски фирми да печелят конкурси и после да фалират, оставяйки пациентите без нужните лекарства. Според тях ексклузивитетът – оторизацията, при държавните поръчки на медикаменти трябва да отпадне, тъй като създава предпоставка за съглашение между производители и дистрибутури за източване на държавата и създавене на монопол на лекарствения пазар.
Пламен Христов, представител на компания за дистрибуция на лекарства, обяви, че са нужни ясно и точно регламентирани условия, които да бъдат еднакви за всеки търг за лекарства като изискванията не би трябвало да се променят за всеки един участник поотделно и да има уловки в услуга на определени участници.
Д-р Андрей Младенов от Българската генерична фармацевтична асоциация и д- р Евгени Тасовски, медицински директор на „Актавис”, опонираха, че производителите имат право да си избере надежден, точен и лоялен партньор, което става въз основа на много критерии като цената не е най-важният сред тях. От първостепенно значение е дистрибуторите да имат клонове в цялата страна, добра складова база за съхранение и бърз, надежден транспорт.
БПФ ще настоява да участва в работните групи към здравното министерство и здравната каса като наблюдател, а в работните групи по изработване на нормативната уредба (закони и наредби) да се включват специалисти от фармацевтичния бранш, търговци и пациенти.
Ще настоява още за реформа в системата и в нормативната уредба, за да може че всеки пациент с тежко заболяване да има достъп до адекватно, модерно, съвременно лечение. Да има възможност за избор не на медикамент, а на терапия.
Участници в кръглата маса предложиха още промени в Наредба 10, промяна в списъка на референтните държави при ценообразуването, отпадане на процедурите по Закона за обществените поръчки за МЗ и др.
Държавата трябва да изработи ясни критерии при търговете за скъпоструващи лекарства и да направи регистър на пациентите с тежки заболявания, за да може да се правят анализи и прогнози по отношение на лекарствоснабдяването.
Успешната реформа в областта на лекарствената политика може да бъде направено само, чрез успешното балансиране между икономическата логика и нуждите на пациента, който е и таргета на производители, дистрибутори и аптеки, бяха единодушно категорични участниците в кръглата маса.
БПФ ще изпрати в открито писмо своите предложения до МЗ и НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар