Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

Министърът на здравеопазването иска таван за избора на екип


Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов предлага от 350 до 950 лв. да варират сумите при избор на екип в болница като пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки.
Новите правила за формирането на таксата избор на екип ще залегнат в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. Те ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурении и лечението им се покрива от НЗОК.
В момента няма ясен регламент за това и всяка болница определя сама сумите, които могат да се искат от пациентите. Справка на МЗ показа, че на места парите за избор на екип стигат дори до 10 000 лева.
За в бъдеще лечебните заведения освен формирането на такса за избор на екип ще имат право да формира и такса за избор на екип. Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента.
Пределните суми ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки, съгласно приложената таблица.
. За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата. За да се засили контрола, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.

Таблица
Стойност на КП
избор на лекар
избор на екип
До 500 лв.
50% от КП, но не повече от 250 лв.
75% от КП, но не повече от 350 лв.
От 501 до 1000 лв.
50% от КП, но не повече от 300 лв.
75% от КП, но не повече от 450 лв.
От 1001 до 2000 лв.
30% от КП, но не повече от 400 лв.
60% от КП, но не повече от 700 лв.
Над 2000 лв.
20% от КП, но не повече от 700 лв.
40% от КП, но не повече от 950 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар