Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

ОБЯВИХА НОМИНИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ ЖИВОТА” България е една от малкото европейски държави, която отчита растеж в употребата на амфетамини във всички възрастови групи

На 16 Ноември, Международният ден на толерантността, окончателно станаха известни всички номинирани журналисти, които ще продължат да се състезават за големите награди в международния конкурс „Пристрастени към живота”. Измежду материалите, изпратени за участие, жури от четирите държави – организаторки България, Македония, Франция и Унгария избра 17 журналистически материали.
„Надяваме се, че с този конкурс успяхме да постигнем целта си да предизвикаме интереса на журналистите и обществеността към проблема, защото той е изключително сериозен, особено у нас. Според последни данни, докато в болшинството европейски държави съобщават за запазване на нивата на употреба на амфетамини спрямо предишните години, то в България продължава да се наблюдава растеж във всички възрастови групи, особено сред учениците и младите хора (15 – 34 години)” - заяви Деница Сачева, член на международното жури.
За финала се класираха следните журналисти със следните материали:
България
·       Екипът на Боян Димитров и Йордан Йочев, в. Монитор за "Течна дрога залива морето";
·       Веселина Божилова, Zona.bg  за "Хапче за купон - хапче доживот";
·       Златина Георгиева, сп. Грация за "Амфетамините - ефектни пируети върху тънък лед или кръговрат на опасно удоволствие, от който не можеш да се измъкнеш";
·       Искра Ценкова, сп. Тема със статията "Йероглифът ку или силата да вървиш напред";
·       Мария Спирова, сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?".
Македония
·   Владимир Петрески, www.spic.com за „Амфетаминният ад на нещастния студент”
·   Душица Николич, блог mushicka за „Чудовищата на новия век”
·   Кристина Озимец, сп. „Форум” за „Моят живот без мен”
·   Миомир Серафинович, сп. Форум за „Преследването на белия змей”

Франция:
·      Вили льо Деван, www.Liberation.fr за „Мефедрон – прощално пътуване, поръчано по Интернет”;
·      Мари-Жоел Гро, www.Liberation.fr за „Помолиха френския министър на здравеопазването да разреши създаването на специални стаи за употребяване на наркотици”;
·      Оливие Бонан,  сп. Le Journal du sida за „Спринцовка в тревата”
Унгария
·      Вероника Минк, www.index.hu за „Отсъдиха – мефедронът да бъде забранен”;
·      Даниел Ак, Тамаш Ботош, www.index.hu за „Експеримент с мефедрон – новият парти наркотик”;
·      Мелинда Жолт,  www.index.hu за „Наркоманите – имате право да запазите мълчание”;
·      София Иваний, www.mancs.hu, за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”;
·      Шандор Ясберений, www.mno.hu за „Джина и нейните приятели – синтетични наркотици без рецепта”;
На 19 Ноември предстои вторият етап на конкурса, когато номинираните материали ще бъдат оценени от международно жури в състав – Оливър Вуйович, генерален секретар на SEEMO и председател на журито; Джон-Питър Коулс; Деница Сачева; Дария Очерет и Петер Сароши.
Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 26 ноември. Ще бъдат раздадени четири награди на стойност от по 1000 евро всяка за най-добрия материал от всяка държава.
Конкурсът е част от проект „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини”. Проектът се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5 езичен специализиран информационен портал www.addicted2life.eu/, както и активна кампания в социалните мрежи Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др. 
Партньори на кампанията са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, Програмата, roditeli.bg – портал за бъдещи и настоящи родители, zdrave.net, znam.li 
-----
Какво представляват амфетамините?
Амфетамините са група от вещества, известни като стимуланти. Те повишават и ускоряват дейността на централната нервна система. Имат ефект и върху сърдечносъдовата система – ускоряват сърдечната честота (пулса) и повишават кръвното налягане. В малки дози повишават енергията, което се изразява в повишено внимание и бодрост. Те са вещества с висок потенциал за формиране на зависимост.
Данни за употребата на амфетамини за Европа и в частност  за България
Според данни от годишния доклад на центъра на ЕС по наркотиците за 2010, тенденциите в употребата на амфетамини в Европа като цяло е към запазване на нивата от предишни години. Единствените държави, които докладват увеличение на употребата с повече от един процентни пункта за възрастова група (15-34 години) са България (от 0.9 през 2005 до 2.1. през 2008 и Чешката република - от 1.5% през 2004 г. до 3,2% през 2008 г.).
България и Латвия са едни от малкото държави, които отчитат нива на употреба над средните за Европа – във възрастова група (16 – 17 години) - 6 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар