Translate

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

В България вече има лечение за ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит (РА) е тежко протичащо, хронично, прогресиращо заболяване, водещо до трайна инвалидизация и представляващо изключително финансово бреме за всяко общество и за всяко семейство.
Като социалнозначимо заболяване РА е подценявано, както от здравните институции, така и от самите пациенти.
В ЕС от страдат над 100 млн. души, от които 40% са хора в активна творческа възраст. РА коства около 240 млрд. евро годишно на европейската икономика.
В България няма официална статистика на болните от ревматоиден артрит. По есктраполирани данни между 50-60 хиляди души страдат от това заболяването или 0.5-1 % от населението. Специалистите са на мнение, че реално засегнатите от РА са значително повече.
Симптомите на заболяването са сутрешно или нощно сковаване, повече от час, системни болки в ставите и отоци в малките ставни области. Много често има симетричност в засягане на ставите.
За съжаление голяма част от хората с РА попадат твърде късно при ревматолог.
Забавеният достъп до тях, ограниченията в направленията за консултация със специалист при ОПЛ, както и малкия брой лабораторни показатели, изследвани със заплащане от здравната каса, са сериозни препятствия пред хората с това заболяване.
РА води до загуба на производителността при активното население. 75% от засегнатите от него са жени, във възрастовата граница, между 35 и 50 години, а диапазона при мъжете е 40-60 години. РА се среща и при по-млади пациенти, в това число и при деца в ранна детска възраст. Болестта се "отключва" от различни фактори като инфекции, вирусни заболявания, стрес, унаследяване на гени от HLA -система(DR4 и DR1). 50 % от болните смятат, че няма лечение за РА.
Д-р Родина Несторова, специалист-ревматолог и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, оповести, че у нас има терапия за болестта и с нея за първи път пациенти стават от инвалидните колички. Друг е въпросът колко струва това лечение им, каза тя по време на пресконференция, на която бяха представени европейските медицински стандарти в диагностицирането, лечението и проследяването на РА.
По думите на д-р Любомир Маринчев, от клиниката по ревматология в Медицински университет в София, още през първата година от развитието на болестта при всеки 3-ти пациент костите започват да ерозират. 5 години след диагностицирането на заболяването 40% от болните не могат да работят на пълно работно време, след 10 години над 50%, а след 20 години над – 80%от болните.
Проф. Златимир Коларов, ревматолог от Клиниката по ревматология, МУ-София и председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и артроза, подчерта, че лекарската отговорност е максимално ранно диагностициране и започване на адекватна, навременна, ранна и агресивна терапия, за да бъдат забавени необратимите промени и предотвратени усложненията като инфекции, сърдечносъдови или бъбречни заболявания.
Терапията трябва да е едновременно стандартна и уникална. Стандартна за даденото заболяване и уникална за дадения болен т. е. да отговаря но конкретните нужди на конкретния човек. Това е висшия пилотаж в нашата област, подчерта проф. Коларов.
Нелекувано или късно започнало лечение, както и липса на проследяване на терапията намалява продължителността на живота на пациентките с РА с 10 години, а на мъжете - с 4, твърдят специалистите.
Проф. Коларов представи и програмата "Тreat to Target", която определя международните медицински стандарти в диагностицирането, лечението и преодоляването на РА.
България е сред 50-те държави-участнички, приели целите на програмата „Treat to Target”, инициирана от EULAR (Еuropean League Against Rheumatism).
Нейната основна задача е да се определи единен световен стандарт при лечението на РА, като се дефинира тежестта на заболяването, като се насърчава ранното диагностициране и лечение и като се предотвратява ставното увреждане и тежката инвалидизация на пациентите.
Според препоръките на EULAR 2010 лечението трябва да бъде базирано на консенсусно решение, взето между ревматолога и пациента, като посредством контрол на симптомите, превенция на структурната увреда на ставите, нормализиране на физическата функция и социализация, се цели високо качество на живот на болния - постигане на клинична ремисия. Контролът на възпалителната компонента на РА е основния път към достигането на тези цели.
Таргетната терапия при Treat to Target, посредством редовното измерване на активността на заболяването и адекватната корекция на провежданото лечение води до оптимален контрол на РА. По подобие на уеднаквените показатели за контрол на артериалното налягане, стойностите на кръвната захар, както и на липидния статус, така вече и в областта на ревматологията има консенсусен показател за болестната активност на РА.
Показателят DAS (Disease Ativity Score) е базата, върху която са създадени препоръките за контрол на болестта, като се смята, че при стойности под 2.6 е постигната ремисия на заболяването.
Лекарствата са доста скъпи. НЗОК заплаща на 75% нестероидните противовъзпалителни средства, кортикостероиди и т. нар. „променящи хода на болестта медикаменти”, докато в другите държави от ЕС те се реимбурсират на 100 проценти. Месечно лечението по здравна каса е 500-600 лева. В противен случай то достига до 2500 -2700 лв..
Задължително на всеки 30 дни хората с РА трябва да извършват лабораторен контрол и да преминават на преглед при специалист-ревматолог. За повечето от пациентите това е непосилно бреме и доста скъпо им излиза да си плащат изследвания, поради което се получава пробив в проследяване на заболяването.
Държавата трябва да е майка, а не мащеха за децата, болните и инвалидите у нас, защото навременната консултация, навременното лечение е спестяване на финансови средства от лечение на късните усложнения и инвалидизациите бяха единодушни специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар