Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

77% от българите смятат, че храната влияе на здравето


Данните са от проучването „Евробарометър”, редовно провеждано, сред жителите на страните - членки на Европейския съюз, по поръчка на Европейската комисия.
65% от жителите на ЕС са посочили на първо място, че най-много се притесняват от влиянието на химичните продукти върху здравето си. А качеството на хранителните продукти и на питейната вода заемат второ и трето място в нагласите на средния европеец.
77% от българи считат, че качеството на хранителните продукти най-сериозно влияние оказват върху здравословното им състояние. 2/3 от тях поставят на второ място качеството на питейната вода.
С по-висок дял на загрижените за ефектите на храната върху здравето в Европа са само италианците - 89% и гърците - 79%. Под 45% от жителите на Ирландия и Франция са на мнение, че качеството на храната оказва сериозно влияние върху здравословното им състояние.
Италианците са на първо място, сред страните - членки на ЕС-27, по дял на жителите, които се притесняват от влиянието на качеството на питейната вода върху здравето – 80%.
На второ място преди България е Германия с 69%.
Данните показват също така, че и европейците като цяло, и българите в частност не са особено притеснени от влиянието на новите технологии като компютри, мобилни антени и телефони и домакински електроуреди върху човешкото здравето.
Делът на загрижените от ефектите на тези фактори върху здравето варира между 15 и 35 % от жителите на ЕС и България.
------
„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от 1973 година. Извадката е национално представителна за всяка държава – средно по около 1000 души анкетирани. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %.
За България изследването се провежда от ББСС „Галъп интернешънъл“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар