Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Кой сега е № 1!? България е първа по смъртност, аборти и проституция

БОЛЕН, беден, мързелив, жесток, корумпиран, неграмотен, пропаднал морално.
Познавате ли този образ? -Не? Я веднага се погледнете в огледалото!
Това е образът на съвременния българин. Вашият образ, на вашите близки и приятели. Докато исторически хроники ни убеждават, че сме добър и работлив народ, а всяка управляваща партия ни зомбира с цифри на напредък, то статистиката сочи друго. И ние сме дали нещо на света, и ние сме на първо място, но в класациите, от които „белите държави" бягат като дявол от тамян.
Затова, докато „белите държави" си живеят живота на Тоя свят, България с всеки изминал ден се доближава до Оня.
Страната ни е на първо място по смъртност в Европа, сочат данни от доклад на Центъра за здравна информация. Според председателя на Дружеството на кардиолозите в България доц. Владимир Пилософ 80% от случаите на сърдечносъдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета, редовна физическа активност и въздържание от тютюнопушене.
На пръв поглед звучи лесно, но всъщност у нас е „мисията невъзможна". За „дупетата" и соята в саламите се говори толкова отдавна, че е ясно - здравословната диета отива на вятъра. В същото време друга статистика сочи, че България е на първо място и сред хората, които никога не спортуват или го правят по-рядко от веднъж месечно. За цели 82% от нашенци думата „спорт" е непонятна колкото бинарен код на космическа совалка. Така че и физическата активност я отпишете. Първенци сме в Европа и по употреба на цигари -42% от населението пафка и не мисли за здравословен живот.
И само това да беше, ами и поколенията не отстъпват - повече от половината българчета на възраст под 14 години са опитвали вкуса на цигарите. Тоест въздържанието от тютюнопушене за българина остава мираж.
Друга класация сочи, че България е на първо място в Европа по заболявания от кучешка тения. Нормално - при толкова бездомни кучета по улиците ни. В държавите от „белия свят" тази паразитна болест е почти изцяло унищожена, докато у нас от нея ежегодно се оперират стотици, а в някои години и хиляди хора. Очевидно статистиката не притеснява нито политиците, нито безбройните дружества, които би трябвало да се занимават с проблема с бездомните кучета. Всъщност, ако ги няма кучетата, тези дружества няма да съществуват, болниците няма да са пълни, а общинарите няма да си чешат езиците пред медиите. Дали пък не сме първенци и по идиотско търпение?
Ясно е, че ще се мре, но медалът винаги има две страни. „Болен здрав носи" е казал народът. И е прав - първи сме в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението! Около 4000 аптеки е преброила статистиката, въпреки че всеки, озовал се извън големите населени места, под лупа да търси, трудно ще намери. Но кръговратът е пълен: мързелив, пушещ, пиещ, неспортуващ народ - процъфтяваща фармация.
А болестта на нацията ни определено не е само физическа.
България е на първо място в ЕС по брой на абортите, направени от ученички. Въпреки хилядите листовки, препълнените с презервативи, хапчета и гелове аптеки, родната младеж хич не се трогва от призивите за безопасен секс. За днешните хлапета е съвсем нормално още на 13 години да правят секс, а на 14 вече да лягат на масата за абортите. И ако допреди години това се считаше за типично „ромска дисциплина", то днес разделение по етнически принцип почти нямало, сочат данните.
Така погледнато, едва ли е странно, че България е на първо място в Европа и по изоставяне на деца до тригодишна възраст.
Около 3 хил. деца до тригодишна възраст живеят в социални домове. Друго изследване сочи, че дете, попаднало в дом, „няма възможност да изгради основни човешки модели", а след като излезе от него, е „неприспособимо към реалния живот". Тоест отсега може да си знаем, че след години по улиците ни ще има армия от минимум 3000 неприспособени към реалния живот млади хора. Както се казва - с нашите камъни по нашата глава.
От това следва първото място на страната ни по износ на проститутки в Европа на глава на населението! Според публикувани неотдавна в „Таймс" данни на Тетрер (организация, която следи проститутките в Европа) Румъния е на първо място - 12% от проститутките в Европа. На второ е Русия с 9%, а на трето е България с 8%. Реално погледнато, сме първи в Европа по износ на проститутки на глава от населението. Страната ни върви с изключително бързи темпове в тази класация, вече се доближава до световни лидери в този „експорт" като Нигерия и Тайланд. Към момента около 10 хил. нашенки упражнявали древната професия в страните от ЕС. Не са малко тези, които смятат, че солидният износ на проститутки се дължи на ехото от времето на Тато - когато сексът е бил табу, а проституцията - официално забранена. И сега избуява с пълна сила. Има логика. В страни като Холандия, където проституцията открай време си е регламентирана - жриците на любовта си седят у дома, плащат данъци, пълнят хазната и предприемат „екскурзионно" само по време на Световно по футбол. Кога ли ще ги стигнем? Знае ли човек. Днес премиер на България е бившият телохранител на Тато.

Тийнейджърите ни пияндета и самоубийци

ХЛАПАЦИТЕ в София са на първо място по употреба на алкохол, сочат резултати от международно изследване за условията на живот на младите хора в Европа. В анкетата са включени ученици от 9-и до 12-и клас от осем големи европейски града.
България е на първо място в света и по самоубийства на момчета до 14 години, заявиха педагогическите съветници и психолози. Според тях всяка година у нас се самоубиват по 50-60 деца.

Най – много прокурори, най – много злоупотреби

„България е на първо място в Европа по брой на прокурорите и на районните съдилища на глава от населението, а и по брой съдии сме в челните места."
Това оповести преди време бившият вече председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. От това изказване би следвало, че у нас не е останал кьорав бандит по улиците. Да, ама не! На родното МВР не му останаха творчески сили да слага звучни наименования на операции. Що народ бе тикнат зад решетките, за чудо и приказ. И накрая - много шум за нищо. Оказа се, че за нашите изобилстващи като количество прокурори и съдии дори доказателства, валидни във ФБР, не вършат работа.
А работа да кажеш че няма, а то - в изобилие! „България е първенец по злоупотреби с еврофондове през миналата година" - това оповести доклад на Европейската комисия на тема „Защита на финансовите интереси и борба с измамите през 2009". В доклада е записано, че от общо 354 разкрити афери по програмата САПАРД за миналата година, в България са регистрирани 68. Страната ни е първенец и в класацията по нередности и измами с пари от всички предприсъединителни програми - от общо 706 докладвани в Брюксел случая за 2009 г, 376 са български. От Европейската комисия подчертават, че има „слабости" в националната система за борба с измамите. Хм, какво ли правят тия прокурори и съдии? Назад някъде в годините остана изказването на един бивш главен прокурор за тичащи в обедната почивка с тикви и дисаги прокурорки и съдийки, които за нищо не ставали. Може би е време да си го припомним.

Отзад напред: най-нисък жизнен стандарт и БВП

АКО класациите, в които сме на първо място, ви уплашиха, то тези, в които сме на последно, също не са за завиждане.
И през 2009 г. България е на последно място в Европейския съюз по жизнен стандарт, показва предварителната статистика на Евростат. Данните показват, че българите разполагат с едва 41% от средния доход на глава от населението в ЕС. Дори и някои страни извън ЕС, за които Евростат е публикувала данни - като Черна гора (43%), имат по-добър показател за жизнения стандарт. България е и с най-нисък произведен Брутен вътрешен продукт на глава от населението в страните на ЕС през 2009 г. Страната ни е и с най-ниски показатели за иновации в Европа, показва изследване на Българската стопанска камара за технологичното развитие. Енергийната ни ефективност също е на последно място в ЕС. Преди години Европейската комисия публикува и доклад, според който броят на тийнейджърите с ниска грамотност в Европейския съюз се увеличава. Той беше публикуван в EU Observer, като на последно място в класацията бяха поставени Румъния и България. Според данните над половината от 15-годишните у нас са се представили слабо при четене и разбиране на написан текст.
БИСЕРКА БОРИСОВА
В-к „168 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар