Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Около 85% от абсолвентите са готови да напуснат страната


Анкета проведена наскоро от ръководството на Медицинския университет в София показва, че около 85% от абсолвентите са готови да напуснат страната.
Според проф. Ваньо Митев, ректор на учебното заведение за обучението на всеки бъдещ лекар държавата плаща близо 60 000 лв., но в крайна сметка не може да разчита на неговите знания и умения, тъй като най-мотивираните и амбициозни студенти обикновено търсят работа в чужбина, привлечени от по-високите заплати и възможността за специализации.
Нашите специалисти са особено търсени, понеже имат добра квалификация, а същевременно са готови да работят и за по-ниско възнаграждение от гражданите на съответните страни. Международната трудова борса Юрес и в момента търси български лекари от всички специалности за Англия, Франция и Германия, като заплащането варира от 3500 до над 7000 евро.
За последните 20 г. близо 700 000 българи са напуснали страната. Близо 75% от емигрантите са със средно или висше образование.
Според Ясен Георгиев от Института за икономическата политика България е на 128-о място по "изтичане на мозъци" и на 76-о по конкурентоспособност от общо 133 страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар