Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Лекари от големите столични болници протестираха в началото на октомври


Пред входа на Александровска болница, срещу орязаните пари за здраве в бюджет 2011 година.
Над 250 лекари от София с лозунги "Болен здравеопазване носи", „Здравеопазването не е мандат", "Здравеопазването не е само политика", "Здравеопазването - опасно за вашето здраве", "Не на хаоса в здравеопазването", "Не на делегираните бюджети и регулативни стандарти", "Болен здрав (е опазването) не носи!!!" и др. излязоха на едночасов протест, който е част от вълната на от щафетното недоволство сред лекарите в цялата страна.
Няколко млади лекари бяха написали на един лист - "Не ни гонете в чужбина".
По време на протеста стана ясно, че заради делегираните болнични бюджети лекарите, които лекуват повече пациенти, получават по-малко пари т. е. тези здравни заведения, които лекуват най-добре, взимат най-малко средства. Лекари от големи болници в столицата настояха за незабавно изплащане на дължимите суми от страна на НЗОК и МЗ.
Протестиращите призоваха управляващите да не ги превръщат в бакали, които броят 1,2 болни – делегиран бюджет, трети болен – няма делегиран бюджет, той е извън него...
Те бяха категорични, че проектобюджета за здравеопазване за догодина няма да гарантира стабилността на здравната система и няма да има никакви реформи.
Д-р Димитър Ленков, зам. председател на БЛС назова бюджетът за здраве - „бюджет на мизерията в здравеопазването" и призова колегите си да не се страхуват да стачкуват.
Болниците работят, но никой не знае, че това е за сметка на заплащането на труда на работещите в тях, коментира д-р Теодора Вълчева, председател на медицинската федерация към КТ „Подкрепа".
Искаме ясна перспектива за развитие на здравната система, а не днес има карта, няма карта; задължителна е, не е задължителна; тук има легла, там няма легла, каза д-р Пламен Радославов от КНСБ.
Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви категорично, че вратата му е винаги отворена и призова недоволните да проведат среща с него, но уточни, че досега никой така и не го е потърсил.
Ако здравният министър не знае за какво протестираме, значи не знае той за какво е на това място, коментира думите на д-р Стефан Константинов д-р Райчинов, председател на БЛС.
Системно не се спазват никакви медицински критерии. Реалният бюджет за здравеопазване е с 40 милиона лева по-малко, но според финансовия министър е с 400 милиона повече. Но той има собствена математика, както и собствен календар, коментира д-р Райчинов. Забавянето на парите и очакването и тая година да стане като миналата ­ 14-15 месеца, лекарите наричали помежду си Дянкова календарна година.
Протестът бе организиран от БЛС и синдикатите в здравеопазването. Той бе подкрепен и от Асоциацията на производителите и вносителите на едро на медицинска апаратура и консумативи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар