Translate

петък, 10 май 2019 г.

Ясни са финалистите на състезанието по правопис „Пазим езика си“


14 ученици от цялата страна ще се явят на втория тур пред авторитетно жури на 11 май

Деца от различни краища на страната се класираха за втория тур на националното състезанието по правопис „Пазим езика си“ за V и за VI клас, който се проведе на 20 април.
На финала на надпреварата, организирана от гражданското сдружение „Живата вода на България“с председател г-жа Десислава Радева, ще се съревновават 14 ученици – по 7 във всяка възрастова група. Те са показали най-добри резултати сред  4500-те регистрирани участници и са от градовете Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново. Класирането може да видите ТУК!
Заключителният кръг ще се проведе на 11 май от 09:00 часа в театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Знанията на децата ще бъдат проверени от експертно жури пред родители, учители и гости. Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.
По традиция състезателите ще се изправят пред две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.
Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.

Броени дни до премиерата на най-новия уеб сериал „VIRAL“


Драматични ситуации и разтърсващи обрати очакват звездните участници в продукцията

Най-новият проект на продуцентите от 7Talents, „VIRAL“ стартира. Зрителите ще видят любимите си звезди, познати от онлайн пространството, чиито герои попадат в безброй провокативни, драматични и заплетени ситуации >> https://bit.ly/2Wxjj5L
Уеб сериалът „VIRAL“ събира на едно място инфлуенсъри, риалити звезди и музикални изпълнители от различни жанрове. В звездния каст ще срещнем актьорите – Калина Иванова (в ролята на Калина), Кристиан Кирилов (в ролята на Крис), Мартин Смочевски (в ролята на Никола),  музикалният изпълнител Галин (в ролята на Захари), Лидия Стаматова (в ролята на Яна) и певицата DIONA, която влиза в ролята на Емир.
„Разликата между мен и ролята на Калина е в това, че тя е доста по-затворена и не е толкова емоционална. Приличаме си по това, че и двете сме борбени и упорити момичета, много истински и готови на всичко за приятелите, близките и семейството си“, разказва за героинята си позната от риалити сериала „София – Ден и Нощ“ – Калина Иванова.
В продукцията участват още Instagram инфлуенсърите – сестрите Йоанна и Елеонор Петрови (Йоанна още позната от новия сезон на „Следвай ме“), както и геймърът Евгени Николов, по-познат в интернет средите като Gothika47.
„В интерес на истината сериалът „VIRAL“ е нещо много по-различно от проекта, в който участвах, затова съм толкова ентусиазиран. Образът на Крис Велински има доста общи неща с мен, но и доста разлики, затова му придавам живот и го украсявам постоянно“, коментира актьорът Кристиан Кирилов.
„Беше ми много приятно по време на снимките, много лесно се сработих с останалите колеги от каста и не ми беше трудно да вляза в този образ“, споделя певецът Галин, който влиза в ролята на Захари.
VIRAL” разкрива същността и опасностите, които крият славата, парите и бляскавия живот на младите хора, с безброй последователи в социалните мрежи. Трилърът ни допуска зад кулисите на едни от най-известните лидери в интернет, техните най-дълбоко пазени тайни, желания и пороци. Каква е цената на славата и коя е първата ѝ жертва във „VIRAL”?
Гледайте “VIRAL” всеки понеделник и четвъртък от 13 май във Vbox7.com.

Победителката от MasterChef 2 влезе в обувките на бивша адреналинка в „Смени жената“

Севда и Никола

Кулинарното семейство на победителката от втория сезон на MasterChef Севда Димитрова се впусна в предизвикателството „Смени жената“ и размени живота си за седмица с добре позната телевизионна двойка на Виктория Кузманова и Явор Зайн.
Двете популярни дами показаха своите философии на живот и се впуснаха в търсене на причините, които им пречат да се докоснат напълно до голямото семейно щастие. Може ли да съществува семейно щастие, когато си се пуснал по течението на битовизма и възможно ли е да се отдалечиш от любимия си, макар и да си физически близо до него?
Севда е победителката от втория сезон на MasterChef, а Никола е нейната половинка. Той е неотлъчно до Севда в сбъдването на мечтата й да има собствен ресторант. Семейство Димитрови са отдадени изцяло на работата си и нямат нито ден почивка. С годините близостта между двамата и времето, прекарано заедно, не им тежи, а напротив - помага им да превръщат мечтите си в реалност. 25-годишното им щастие обаче все още остава непълно заради дългогодишната им борба да имат собствено дете.
Виктория е бивша адреналинка от “Господари на ефира”, а днес управлява собствен салон за красота. Явор е добре познат на българските зрителите с участието си в „Survivor Камбоджа“, а сега се радва на успешна кариера в международна компания,  а в свободното си време е и кондиционен треньор. Двамата се срещат за пръв път преди шест години и любовта между тях пламва веднага. Скоро след като заживяват заедно се появява дъщеря им Карина. Двойката се чувства добре от начина си на живот, но за бившата адреналинка семейното щастие не е пълно, тъй като Явор не желае брак. Виктория размени живота си със семейството на Севда и Никола, в което има сключен брак, но в дома им липсва детски плач и смях.
Поглъщането от сивотата на ежедневието или оставянето на любимия на втори план след появата на детето е пукнатината, която разклаща основите на стабилното семейно щастие? Тези различия предизвикаха много въпроси и у двете жени, които размениха животите си за седмица. И двете участнички влязоха в обувките на другата и на работното мястоВики се влезе в ролята на Chef, а Севда се потопи с женската атмосфера в салона за красота.
Най-големият шок за Виктория бе, че кулинарното семейство се храни с готова храна и няма трапезна маса. Това изобщо не се хареса на бившата адреналинка, която стигна до заключението, че Севда и Никола имат уютен ресторант, но имат нужда от уютен дом и първото нещо, с което се зае след промяната на правилата, беше да внесе в апартамента им цвят и усещане за дом.
От своя страна Севда не можа да приеме факта, че Виктория и Явор нямат общ бюджет, дори и след появата на дъщеря им Карина. След като прекара няколко дни в постоянна близост с Явор, победителката от MasterChef забеляза, че рутината е обзела семейството на Виктория и двойката е спряла да се грижи за отношенията помежду си. В тази връзка Севда прояви женска солидарност и поговори с участника от Survivor Камбоджа, за да разбере каква е причината за тяхното отдалечаване и защо той не желае да сключи брак с Виктория. А новите правила, които MasterChef Седва наложи, бяха изцяло насочени върху възвръщането на близостта и романтиката в отношенията на младото семейство.
И двете фамилии приеха и заживяха с новите правила, а различните им рецепти за щастие се комбинираха и ободриха участниците след края на социалния експеримент. На общата среща и двете семейства признаха, че размяната им е помогнала да пренаредят своите приоритети
Виктория и Явор
и да не позволяват да бъдат погълнати от ежедневните задачи и битовизма. А уюта и топлината, които Виктория внесе в дома на семейство Димитрови по време на престоя си там, бяха приети изключително радостно от Севда.
Кои са малките грешки, които пречат да се достигне до голямото семейно щастие в семейството на бившата адреналинка Виктория и победителката от MasterChef 2 Севда – ще разберете в епизода на „Смени жената“.

Предстои най-безмилостната битка в „Гласът на България“ – „Нокаутите“


Шестима финалисти в шоуто стават ясни тази неделя

Първите шестима участници, които ще се борят за зрителските вот на финалните концерти на живо в „Гласът на България“ ще бъдат избрани от треньорите си тази неделя по bTV. Михаела Филева, Камелия, Графа и Иван Лечев влизат в най-безмилостната битка от музикалната надпревара в шоуто досега – „Нокаутите“, с по 7 изключителни изпълнители.
„Нокаутите“ са най-новият етап в шоуто, който за първи път през Сезон 2019 поставя на изпитание участниците и техните треньори.
В два поредни епизода на сцената на „Гласът на България“ ще бъдат разположени три съдбоносни червени столове, като всеки един от участниците ще се бори да седне на един от тях, за да продължи напред в шоуто. Веднага след изпълнението на поредния талант треньорът ще трябва да реши на кой стол да седне участникът от неговия тим. Стол №1 е за най-добре представилия се, а стол №3 е опасната зона, от която се отпада лесно. Веднъж заел мястото си, талантът може да бъде изместен от следващия по ред певец, ако той се окаже по-добър. Тримата изпълнители, заели трите стола и след последното, седмо изпълнение, ще бъдат финалисти. Нокаутите са последният етап, в който менторите взимат финалното решение кой да продължи напред. На концертите на живо, които започват на 25 май, решението кой остава и кой отпада от надпреварата за титлата „глас на България“ и голямата награда от 50 000 лева, е в ръцете на зрителите.
В първото издание на „Нокаутите“ тази неделя един след друг ще пеят седемте таланти от отбор Михаела, а след тях ще се изявят тези от отбор Лечев. Всеки от двамата треньори ще се раздели с по четирима души от отбора си, а с останалите трима ще продължи към финалите на шоуто.
Михаела Филева ще трябва да избира между Калоян Николов, Христиана Рандева, Диди Бунтова, Христиан Ненов, Гергана Цакова, Вениамин Димитров и Надежда Александрова.
От отбора на Иван Лечев на сцената ще се изявят Галя Георгиева, Антон Гюров, Тодор Ковачев, Василена Караманлиева, Симона Симеонова, Николай Воденичаров – Никеца и Ива Георгиева.
Някои от тях ще получат място на един от трите стола на сцената, но ще бъдат изместени от по-добре представилите се таланти в отбора им, а други ще бъдат директно дисквалифицирани и ще напуснат шоуто.
Как талантите се подготвят за изпълненията си по време на първите нокаути в Сезон 2019 и какво крие за тях играта „Кутия пълни с тайни“ ще разберете от Елина Марковска и ексклузивната дигитална рубрика „Гласът зад кадър“.

240 деца от Ботевград сортираха отпадъци с приказни герои


„Екопак България“ зарадва децата от всички детски градини в града с куклено шоу и подаръци

На 9 май над 240 деца от всички детски градини в Ботевград пяха, танцуваха и се забавлялава на откритата сцена в парка заедно с приказните герои Хартояд, Пластоядка и Стъклояд. Заедно те се учиха как да сортират отпадъците, да ги събират разделно, за да могат те да бъдат рециклирани. В края на шоуто децата получиха книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.
Безплатното куклено шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета“ в Ботевград бе първото от серията представления в рамките на пролетното турне на „Театър на приказката – София“ по инициатива на „Екопак България“ и в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера и Стрелча.
“Аз вече знам, че трябва да събираме отделно отпадъците, за да не се замърсява Земята”, уверено заяви след спектакъла 5-годишният Валентин. А Маринела, на 4,5 г. вече отлично знае, че хартията се слага в синия контейнер, пластмасата и металът - в жълтия, а стъклото - в зеления.
След представлението децата се впуснаха в танци и направиха дълъг влак, изпълнил парка със смях, песни и искрено детско забавление.
Образователната пиеса разказва историята на три симпатични животинчета – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки, които хората изхвърлят в цветните контейнери.
„Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове за пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 5900 деца на възраст от 4 до 8 години.
На 10 май 2019 г. на Градския площад в гр. Своге бе следващото представление на кукленото шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета“.
--------
„Екопак България“ АД е най-голямата в страната Организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която инвестира в образователни инициативи, чиято цел е да научат децата да събират разделно и да се грижат за  природата.
„Екопак България“ обслужва население от 2,57 млн. души в  83 общини, в които са разположени 17425 контейнера в три цвята – жълто, синьо и зелено. Компанията оперира с 42 камиона, които извозват отпадъците до 19 сортиращи инсталации.