Translate

сряда, 17 октомври 2018 г.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1“ ще се проведе в НДК на 20 октомври


Срещата ще се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.
Събитието се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Областния управител на Област София в партньорство със Столична община, Националното сдружение на общините в Република България и Националния дворец на културата, както и Секретариата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, Асоциацията на областните управители на страните от от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай и Китайска народна асоциация за приятелство с чужбина.
Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай ще се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата, състояла се в София на 7 юли 2018 година. Целта на форума е да доразвие и надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“.
Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.
През последните години сътрудничеството на местно ниво във формат „16+1“ придоби по-голяма видимост чрез подкрепата за побратимяване на градове, провинции, регионите и общини на страните от ЦИЕ и Китай, и осъществяването на посещения на делегации с цел насърчаване на прекия обмен и сътрудничество на местно равнище.
Дискусиите по време на срещите в София ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните и демонстрационни зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата ще включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.
България вече е била домакин на два форуми на местните лидери в рамките на формата – Третата работна среща на Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай, провела се в Пловдив на 19 октомври 2017 г., и на Първата среща на кметовете на столиците на страните от ЦИЕ и Китай в София на 27 септември 2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар