Translate

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Правителството прие пакет от предложения за законови промени, свързани със Закона за здравното осигуряване



В пакета има три вида промени, предаде БТА. Първите са свързани с контрола върху
ефективността от лечението, което е свързано с цялостната ни философия, че здравната система трябва да бъде пренасочена от плащане за дейност към плащане за резултати. Втората група са в областта на лекарствената политика - те трябва да дадат лостове на държавата и на НЗОК да договорят по-добри за пациентите модерни медикаменти. Третите промени са за повишаване на справедливостта на здравноосигурителните вноски и на повишаване на събираемостта - тук е заложено по настояване на МС повишаване на размера на вноските, плащани от държавата, с 5 процента годишно до достигането на нивата, плащани от самоосигуряващите се лица. Здравният министър посочи, че предлаганите мерки са отговор от страна на държавата към негативните класации за България в ЕС при предоставянето на здравни услуги.
"Пакетите дават ясни отговори за финансиране на дейността на НЗОК. Ще има три пакета за здравна помощ. Спешният пакет е ясният ангажимент на държавата, базовият пакет е ангажиментът за обществото, който през здравното осигуряване пресреща лечението на основните групи заболявания, а допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда в собственото си здраве", каза д-р Москов.
Хората ще имат шестмесечен период, в който ще могат да ползват сегашните законови норми - тоест, за да се върнат в системата на осигуряване, ще трябва да платят назад тригодишните си здравни вноски. След това всеки, който не се осигурява, ще дължи пълният размер на вноски от началото на създаване на здравноосигурителния модел. "Това означава, че ако вие се ударите с "безкрайно скъпата си кола" и това изисква един месец лечение в болница на стойност 50, 100 или 200 хиляди лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на създаване на здравноосигурителния модел, подчерта здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар