Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

На парти с dm и "Веселите зъбки"



Невероятно парти с много подаръци, игри и веселие организира dm България, в рамките на социалната инициатива „Веселите зъбки, на 23.11. т. г. пред един от филиалите на dm в
столичен търговски център. То бе съпътствано с много музика, танци и забавни програми, специално организирани от  служители на dm, които разказаха приказка от книжката за веселите зъбки за Алекс, Зъбчо и Фели – Феята на зъбките, пяха и забавляваха малките гости на събитието. Специалното събитие, организирано от dm, бе кулминацията на социалната инициатива "Веселите зъбки", насочена към деца на възраст между три и седем години и техните родители с цел да информира и създаде у децата правилни и редовни навици за почистване на зъбите, още от появата на първото млечно зъбче, която dm България реализира през месеците октомври и ноември в 20 града на страната. Инициативата бе осъществена с подкрепата на Сдружението на българските зъболекари. Кампанията се провежда във всички страни, в които присъства марката dm.
В рамките на проекта над 10 000 деца от 54 детски градини получиха продукти и развлекателни материали на тема устна хигиена. Общо за цялата кампания бяха раздадени 20 000 пакета.
В подкрепа на децата без родителски грижи от SOS къщите в Дрен и Трявна, един от прокуристите на dm, г-жа Цонка Иванова, дари чек за безплатни консумативи за устна хигиена за всички деца в рамките на половин година. Двадесет деца от къщите в село Дрен бяха специални гости на  партито и се забавляваха заедно с техните връстници.
Събитието бе посетено от над 300 деца и техните родители, които. чрез специални подготвени активности получиха полезни съвети как да се грижат здравословно за зъбите на децата си.
Всички, които преминаха пътеката на “Веселите зъбки“, получиха грамота за успешно
преминат курс по устна хигиена. Веселото настроение се поддържаше и от клоун, който ще разсмиваше и едновременно учеше малките как да мият зъбките си. Детска вокална група "Смехоранчета" поздрави гостите с музикална програма, включваща и специално написаната за кампанията песничка "Веселите зъбки". Всички посетители в деня на събитието на филиалът dm можеха да пазаруват всички артикули от устна хигиена с 25% отстъпка. На сайта на dm България можете да откриете специалната песен  „Веселите Зъбки“ , специално написана да забавлява и учи най-малките на много полезни съвети за устната хигиена - dm-drogeriemarkt.bg.

Rowenta Silence Force Extreme - най-тихата прахосмукачка в света



Новото поколение прахосмукачки Rowenta Silence Force Extreme са не само най-тихите прахосмукачки в света, но и изключително мощни уреди, които няма да оставят и прашинка в дома ви. Тяхната цел е да създават комфорт и перфектна чистота за вас и вашите близки.
Изключително ефективни, прахосмукачките Rowenta Silence Force Extreme са предназначени за дома и са създадени да улесняват грижите на всяка дама. Подарък не само за изрядни домакини, но и за всеки, който обича дома си и иска той да блести, без поддръжката му да се превръща в кошмар за съседите, семейството и домашните любимци.
Silence Force Extreme притежава силата да почиства ефективно както твърди, така и меки текстилни настилки. Благодарение на патентованата високоефективна четка, продуктът предлага уникална комбинация от сила на засмукване и оптимизирано ниво на шума. Липсата на неприятен шум ви позволява да гледате любимата си програма, докато чистите, без да се налага да увеличавате звука на телевизора. Продуктът е изцяло моделиран в линия с идеята за комфорт и удобство.
Дизайнът на серията Silence Force Extreme е хармонично съчетание между технология и елегантност, като в същото време използването на уреда не натоварва гърба и не уврежда стойката. Регулируемата тръба и ергономичната дръжка позволяват удобна и приятна употреба, а гумираният пръстен на тръбата предпазва мебелите от случайни удари. Въпреки революционните характеристики на първото поколение, новата серия Silence Force са по-ефективни и до 5 пъти по-тихи.
Моделите се предлагат с различна мощност от 1000 до 2200 W и с разнообразни приставки. Благодарение на оптимизацията на вътрешния въздушен поток екологичните модели с мощност 1100 W притежават еднаква почистваща ефективност като тези с мощност 2200 W. И за да бъде всичко наистина идеално, сега всички модели прахосмукачки на Rowenta могат да бъдат открити на нови, по-ниски цени.

„Дърво на живота” във всички болници, извършващи трансплантации



От СБАЛССЗ „Св. Екатерина” съобщиха, че за първи път в България във всички лечебни заведения, в които се извършват трансплантации, ще бъде открито „Дърво на живота”
По този начин страната ни ще се присъедини към европейската практика да почитаме паметта на донорите, твърдят от Изпълнителната агенция по трансплантация, която е и инициатор на идеята.
„Дървото на живота” представлява стенопис с имената на донорите, чиито органи са спасили човешки животи в лечебното заведение, поясниха от МЗ.

Пет диети, които непременно трябва да избягвате



Започва сезонът на коледните празници и хората често започват да следват изключително вреден режим на хранене, за да влязат във форма за Новогодишната нощ например. Поради тази причина Британската диетична асоциация състави списък на диетите на знаменитостите, които е най-добре да се избягват.
На първо място в списъка е бретарианската диета, която се състои в заместването на храната и напитките с въздух. Следва биотайпинг диетата, при която отслабващите опитват да намалят нивата на мазнините си като променят хормоналния баланс на тялото си.
На трето място е диетата с избягване на храни, съдържащи глутен, четвъртата е диетата алкорексия, предвиждаща заместването на храната с алкохол, а на пето място е диетата на Дюкан, високопротеинова и с ниско съдържание на въглехидрати.
Бретарианската диета е следвана от актрисата Мишел Пфайфър и е подобна на следваната от Мадона "въздушна диета". Хората, които следват тази диета, нямат нужда от храна и вода, защото те са заменени от въздуха и слънчевата светлина. Британската диетична асоциация съобщава, че хората не трябва да опитват тази диета при никакви обстоятелства, тъй като няма никакви доказателства, че могат да оцелеят само с кислород и слънчева светлина.
Биотайпинг диетата е свързана с шест различни хормона и натрупване на мазнини в различни части на тялото. Тя се състои в намаляване на телесната маса чрез контролиране на хормоналния баланс. Хората, подлагащи се на тази диета, се хранят само с определен вид храни, за да балансират хормоните си и да намалят мазнините в определени области. Британската диетична асоциация съобщава, че диетата разчита много на добавки и на "псевдонаука". Хората свалят килограми чрез диетата, тъй като тя ограничава приемането на определени храни, но специалистите казват, че не е здравословна.
Диетата за приемане на храни без глутен е следвана от Гуинет Полтроу. Тя премахва глутена - протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и овеса. Британската диетична асоциация казва, че е важно хората с Цилиакова болест да следват тази диета, но допълва, че няма надеждни доказателства, че приемането на по-малко глутен води до отслабване. Диетата води до сваляне на килограми, защото хората просто изваждат от менюто си тортите и бисквитите, съдържащи глутен.
Алкорексията е любима на много топ модели. Тя включва приемането на много малко калории и "съхраняването им" за обилните алкохолни вечери през уикендите. Например, човек може да приема малко калории през седмицата, за да спести 1500 калории на ден. Така той ще има 10 500 "спестени" калории, които да бъдат наваксани чрез алкохол през уикендите. Британската диетична асоциация счита, че спазването на диета с ниско калорийно съдържание само по себе си е лудост, тъй като означава, че тялото не получава витамините и минералите, от които се нуждае, за да функционира. Тази диета може да доведе до "огромни щети" за тялото.
Диетата на Дюкан е следвана от Карол Мидълтън и Дженифър Лопес. Тя е сложна високопротеинова, нисковъглехидратна диета, която води до бързо сваляне на килограми. Британската диетична асоциация предупреждава, че диетата може да причини липса на енергия, запек и лош дъх. (БГНЕС)

Цветните татуировки ще бъдат забранени във Франция




Цветните татуировки скоро ще бъдат забранени във Франция
Това ще стане съвсем скоро  съобщи президентът на Синдиката на художниците на телесни рисунки. Правителството ще забрани по-конкретно използването на 59 цвята мастила за татуиране, които са обявени за вредни, съобщи БГНЕС.

Как зъбните импланти заместват изгубени зъби?







У нас е налице тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза



По дани на МЗ за последните четири години се отчита намаляване на броя на болните от туберкулоза в страната. Налице е тенденция за намаляване на заболемаемостта.Това означава, че от 37,1 болни на всеки 100 хил. души през 2007 г. броят на диагностицираните с това заболяване към 2012 г. вече е сведен до 26,6 на 100 000.
През същата година са регистрирани 2280 болни от туберкулоза, което е със 127 по-малко в сравнение с 2011 г. Процентът на успешно излекуваните новозаболели от туберкулоза се увеличава през 2008 г. от 80,9% на 85,6% за 2010 г. През 2012 г. броят на излекуваните е над 86%.

Заболеваемостта от туберкулоза обаче варира различно по региони, като тя е над средната в някои области в Северозападна и Централна България Това са Видин, Враца, Монтана, София-област, Ловеч, Габрово, Кюстендил и Ямбол,

стана ясно по време на Национална среща за представяне на добри практики в контрола на туберкулозата.

Според специалистите именно към тези области трябва да бъдат насочени дейностите по контрола на заболяването през следващите години.

Д-р Тонка Върлева, директор на програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария при МЗ, посочи още че усилията на МЗ са насочени към намаляване на заболеваемостта  до 25 на сто хиляди през 2015 г.

МЗ вдига заплатите на работещите в спешната и психиатричната помощ от 1 януари 2014 г.



Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.
Увеличението е от 10% за работещите в СМП, а на работещите в психиатричната помощ заплатите ще нараснат с 20%.
Човешкият ресурс е най-големият проблем за спешната помощ, категорична бе д-р
Андреева. Именно затова от МЗ е взето решение да се облекчи режима на специализация на лекарите в този сектор. В бюджета за догодина е предвидено да се осигурят повече линейки и да се създадат няколко високотехнологични спешни центъра с кол центрове към тях.
Тя съобщи още, че съвместно с НЗОК продължават да обмислят как да бъдат различавани хората, които нямат възможност да заплащат здравните си вноски, от тези, които умишлено не ги.внасят.
“Освен нашето министерство има други министерства и институции, които имат механизми да правят проверки за това. Могат да се използват механизмите на социалното министерство да се проверява дали един пациент е социално слаб или не”, поясни тя.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева: Няма да има поскъпване на лекарствата, заплащани от НЗОК


Това категорично заяви здравният министър д-р Таня Андреева. Причината е, че НЗОК не е приела предложението на фармацевтичния съюз за цените на медикаментите за следващата година (пациентите да поемат от джоба си половината от отстъпката на
аптеката). Тя увери, че няма да има закриване на болници нито тази, нито следващата година.
По повод дефицита в бюджета на НЗОК д-р Андреева каза, че увеличението на бюджета на НЗОК е 150 милиона лева и тези пари ще покрият дефицита в здравната каса, като в същото време ще има възможност за заплащането на дейностите по клинични пътеки в пълен обем.
Според нея новите текстове заложени в законопроекта за бюджета на НЗОК ще гарантират как ще се разходва публичният ресурс. Тя обясни, че е предвидена малко по-гъвкава процедура при разплащането за дейност на лечебните заведения, при оценка на изразходване на бюджета на НЗОК и по отношение на резерва на Касата такъ, че не би трябвало да има трусове в системата и, ако има вероятност нещата да не се случват така, както не би трябвало, да може своевременно да се вземат мерки.
Тя припомни, че парите от резерва на НЗОК са били за реформа, но правителството на ГЕРБ ги е ползвало за покриване на "дупки" в Държавния бюджет. По думите й има ясни законови изисквания, които изрично определят, че средствата от здравоосигурителни вноски отиват за здраве. Ако с тези пари бяха започнали да правят реформа и те бяха влезли в лечебните заведения, сега нямаше почни 20% от болниците да са пред фалит и лекарите и сестрите да получават унизително заплащане, заключи д-р Андреева.
“Трябва да има контрол. Системата на здравеопазването няма да мине без реформа.Тези промени ще бъдат тежки и болезнени за някои групи, но при всички положения вярвам, че още в края на 2014 г. и в началото на 2015 г. ще се усети глътка въздух, повече спокойствие и доверие. Промените трябва да доведат до по-добро качество на медицинската услуга и защита на медицинските лица, което е изцяло в интерес на пациентите”, бе категоричен отново здравният министър.

Как зъбните импланти заместват изгубени зъби?




Интересно е, че всеки от нас веднъж в живота си преживява загубата на всичките си зъби, но това става в много ранно детство, когато се сменят млечните зъби с постоянни и това е естествен процес. И ако на млечните зъби им е отредено да ни служат само броени години, то следващите след тях, се очаква да ни служат през целия живот. Това все по-рядко е възможно, което налага изгубените зъби да се "заместват" с изкуствени, но максимално наподобяващи естествените. Зъбните импланти са изкуствени корени, които се имплантират в костта и служат като опора на коронки и мостове, като връщат на човек пълноценното усещането за собствени зъби.

Наскоро проучване в САЩ установи, че 47% от първото впечатление, което създаваме у околните, се дължи не толкова на дрехите, прическата и дори не и на това колко сме слаби вследствие на фитнес и изтощителни диети, а само и единствено на усмивката, която е плод на хубави и здрави зъби и малко чаровна мимика. Здравите зъби са символ на здрав организъм, на правилно хранене и най-вече правят изгледа свеж, младолик и излъчващ здраве. А лошите зъби влияят на цялото тяло, защото то не се храни пълноценно. Липсващите зъби затрудняват много сдъвкването на храната, която затормозява стомаха и прави усвояването й непълноценно. Когато храната не ни дава всичките си полезни съставки, цялото тяло изпитва дефицити, които се отразяват на цялостното ни здраве и психика. Лошите и болни зъби пречат на общуването и самочувствието. Ето как на пръв поглед дребните проблеми с нашите 32 зъба могат да доведат до сериозни хронични проблеми и непълноценен начин на живот.

Съвременните технологии в стоматологията са наистина удивителни, тъй като успешно възстановяват поразени от кариес зъби ( чрез естетични фотополимерни пломби)или порцеланови коронки, а мостовете заместват загубени зъби и отново ни връщат комфорта да се храним и чувстваме със собствените си зъби. Понякога губим доста зъби и става трудно и неестетвено да запълваме празнините с неудобни протези и големи мостове. Сега вече има много по-добро решение. Зъбните импланти позволяват на местата на извадените зъби отново да се “поставят” нови зъби, титанови импланти, които играят ролята на изкуствени корени, здраво хванати в костта, върху които може да се поставят мостове и корони и да се върне цялостта на дъвкателните зъбни редици.

У нас за зъбни импланти се заговори през последните няколко години, но по света те се поставят от повече от 50 години. Разбира се, съвременните импланти са много по-добри и се поставят доста по-лесно, а самата процедура става рутинна за много повече зъболекари. Различните марки импланти са наводнили пазара, а повечето зъболекари преминават специализирано обучение преди да започнат да ги поставят. Процедурата по поставянето на един имплант е около 20-30 минути, прави се с местна упойка, безболезнено е и веднага след това човек може да се върне към ежедневния си живот без да ползва болнични, да лежи в болница или да се тъпче с болкоуспокояващи.

След период от около 3 месеца, в който имплантът остава пасивен в костта, за да се интегрира с нея, се поставя и коронката върху него и започва пълноценно да участва в процеса на дъвчене. Имплантите са 100%-ов заместител на изгубените зъби, може да дъвчете и да се храните на тях без да ги “пазите” или да се притеснявате да не се счупят. Разбира се, те се нуждаят от поддръжка, поне два пъти в годината да се посещава зъболекаря, за да почиства натрупани по тях налепи или зъбен камък, а самия пациент се инструктира да ползва микрочетчици и да почиства добре около самите импланти, където не бива да се задържа никаква храна. С такава грижа имплантите без проблем могат да ни служат 20-30 години, дори повече.

Добре е да помислите за импланти почти веднага след като ви извадят зъб поради инфекция или невъзможност да бъде спасен. Това се налага от хода на естествените процеси, които настъпват в костта след изваждането на един зъб. Костта започва да атрофира и да се “топи”, което прогресивно намалява и шансовете да се постави имплант в тази зона на челюстта. Най-оптимално е да се постави имплант 3 месеца след изваждане на зъба.

Друго важно условие както за безпроблемното имплантиране, така и за дългия живот на един имплант, е да не сте пушач. Пушенето вреди много на тъканите в устата, а не само на дихателната система, където най-често предизвиква рак на ларинкса и белия дроб, тъй като смущава храненето на тъканите, понижава имунитета, увеличава риска от възникване на инфекции и разклащане и загуба на импланта. Пушачите имат двойно по-голям риск от загуба на импланта, отколкото хората, които не пушат.
 ----------

Статията е публикувана със съдействието на сайта за дентална имплантология Implanti.net в-http://vivata.bg

 


Български учени създадоха фъстък-афродизиак



Фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово, съобщи гл. ас. д-р Станислав Стаматов агенция пред "Фокус".
Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец "Орфей", вече е признат и е вписан в сортовата листа на България.
Д-р Стаматов обясни, че маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките ѝ са обвити в кремаво-бели люспи. Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове, създадени в Садовския институт са с червен цвят на обвивката. Той е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците.
От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт „Калина". Ядките са много едри - с маса на 1000 семена 890 грама. Белият фъстък е нискокалоричен.

Минималната пенсия се увеличава с 4.50 лв. от 1 юли



Депутатите определиха минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за 2014 г. - от 1 януари до 30 юни – 150 лв.; от 1 юли до 31 декември – 154,50 лева.
Увеличението от юли на минималната пенсия предизвика изказването на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова, която подчерта, че това увеличение на пенсиите с 4.50 лв. не е достатъчно и за един килограм сирене.
Депутатите обсъждат на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г., предаде БГНЕС.



Туршията евтина, но отровна


Туршията тази година е като бомба със закъснител. Фалшив оцет и отровни пластмасови бидони заливат пазарите, показват последните проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В разгара на сезона за правене на зимнина инспекторите на БАБХ продължават да залавят големи количества фалшив оцет. Става въпрос за синтетичен продукт, който не само съсипва туршиите, но е и вреден за здравето, обясняват експертите.
В цялата страна инспекторите са установили общо 120 000 литра, в които са вложени неразрешени добавки или са забъркани в нерегламентирани обекти. Оплаквания Най-честите оплаквания от фалшивия оцет са, че той е много по-кисел от истинския и затова туршиите, направени с него, не стават за ядене. Химическият продукт, който се прави от разредена оцетна киселина, може да ви докара стомашни проблеми и дори язва. В него има Е 260, питейна вода, оцветител, ароматизатор. Тъй като оцетната киселина е безцветна, преди да се налее в бутилките, в ментето се слага и багрило. Ако се използва боя, която не е за хранителни цели, тя може да е токсична, предупреждават специалистите. Цената може да ви подскаже, че сте попаднали на менте - обикновено то е по-евтино - от 40 до 60 ст., докато истинският продукт струва около левче.
Качественият е по-ароматен. Той е резултат от биологичен процес, който превръща виното в оцет, натрупвайки оцетна киселина, която трябва да бъде в рамките на 6%. При по-ниска концентрация оцетът няма консервиращ ефект и туршиите започват да гърмят.
Хората трябва да гледат на етикета да пише „винен" или „ябълков".

вторник, 26 ноември 2013 г.

С шуслерови соли лекуваме сърдечните си болки



Графиня Анджелика фон Волфскийл е автор на 4 книги. Тя бе у нас за трети път по покана на Българския хомеопатичен съюз. В рамките на своята визита изнесе и безплатна лекция в НДК.
Графиня Волфскийл практикува терапии, като мобилизиране на детоксикацията и отделянето по естествен път, ирисова диагностика, лечение на репродуктивни проблеми, активиране силите на организма за самолечение, лечение с Шуслерови соли, пренастройване начинът на хранене, Аюрведа и традиционна китайска медицина. 



Центърът, в който се установяват любовните отношения на човека със света, е сърцето. Ето защо за да бъде здраво сърцето, то трябва да бъде отворено, към всички хора, а не само към семейството и приятелите си.
Дали ще се проявят сърдечно-съдови заболявания или не зависи от начина на хранене, начина на живот най-вече, не толкова от генетичната диспозиция, смята графиня Анджелика Волфскийл, лекар-натуропат.
Според нея основният процес – ритмизирането е този, който държи индивидът здрав. Едни от основните причини за нарушенията в ритъма е прекомерната употреба на сол, водеща до хипертония, стресът, алкохолът, злоупотребата с цигари и неправилния начин на живот.
Излизането от ритъм-на тяло, живот, на сърце се предотвратява с шуслерови соли
номера 2, 5 и 7, които се приемат по 5 табл. три пъти дневно в продължение на 6 месеца.
Философията на графинята е проста-„Радвайте се на всеки миг!". Защото именно в това е тайната на доброто здраве и щастливия живот.
Тя съветва никога да не се поддаваме продължително време на тъга, скръб и вина, защото емоциите директно повлияват върху нашето здраве. Естествено отрицателните ни разболяват. Силата на човека е най-вече в прошката, но истинска и от сърце. Графиня Волфскийл съветва още винаги да си правим този подарък за сърцето-да прощаваме, да не сме подвластни на негативните емоции и да приемаме нещата, такива каквито са, защото много неща просто не зависят от нас.
По думите и много малка част от проблемите със сърцето възникват в него като нарушения в самата сърдечна тъкан, а всички останали са следствие от проблемите с нервите и кръвоносните съдове, които го снабдяват.
Ето защо тези соли са неоценими за подхранване на сърцето.
Както ниското, така и високото кръвно налягане са опасни за сърдечно-съдовата система. Хипотонията (ниско кръвно) е характерна повече за младите хора. Тя се характеризира с падане, световъртеж особено при изправяне от клекнало положение. Може да доведе и до колапс и до нарушения в мозъчното кръвообращение. Много често бавно и подмолно се развива високото кръвно налягане.
То се характеризира обикновено със сутрешно главоболие, шум в ушите, нарушение в зрението, изпотяване и т. н..
Превантивно за предотвратяване развитие на атеросклероза на кръвоносните съдове се препоръчват шуслерови соли номера 1, 3, 6 и 7.
Някои ендотелни увреди на коронарните съдове обаче се развиват в резултат „брониране” на сърцето в резултат на любовни разочарования. Ако то тупка от гняв и напрежение неминуемо ще настъпят органни увреждания. За релаксация лекарите-специалисти препоръчват шуслерови соли 5 и 7.
Ако имаме сърцебиене (тахикардия) съпроводено с анемия тук на помощ идва сол номер 2. При нощно сърцебиене характерно за по-възрастните пациенти се приема сол номер 11 по 5 табл., които се приемат предимно вечер, преди лягане.
С други думи стресът, липсата на движение, лошото хранене са  директен път към сърдечно-съдовите заболявания и съответно към миокардния инфаркт.
Напоследък все повече жени получават инфаркт, в резултат на инфарктния днешен начин на живот. При тях обаче симптомите се различават от тези при мъжете. За жените са характерни най-вече гадене, повръщане, болки в горната част на корема, вместо зад гръдната кост.
При острите му пристъпи се препоръчват шуслерови соли номера 5 и 7, а при недостиг на кислород, който води до ускорен, силно пулсиращ пулс-номер 6.
Но да не забравяме все пак, че настъпва вече и сезона на настинките и грипа. Приемането на Шуслерови соли номера 3, 5, и 8, по 3 табл. дневно минимум месец, ще ни помогнат да останем здрави.

 

Плодовитостта на българите намалялава


СЗО свали нормата за спермограма



В последните 20 години хората се възпроизвеждат все по-трудно. Плодовитостта на
българите е намаляла наполовина. Сериозно се влошава качеството на половите клетки и при двата пола.Процесът е глобален. Проблемът очевидно се задълбочава, съобщи д-р Георги Стаменов от болницата за женско здраве „Надежда", по време на Втората национална конференция по сексуална медицина.
Проблемът с качеството на сперматозоидите е толкова масов, че СЗО снижава критериите за нормална спермограма. Яйцеклетките също стават все по-лоши.
Причините се търсят във факторите на околната среда - мястото и начина на живот, стреса, глобалното замърсяване, пренаселеността.

„Преди беше 40 млн. сперматозоида на милилитър еякулат, от които 50% да са подвижни. В момента е 39 млн. сперматозоида в целия еякулат с над 40% подвижност - почти двойно са спаднали критериите", обясни ембриологът д-р Таня Милачич от Медицински комплекс „Д-р Щерев".

В световен мащаб се увеличават мъжете с еректилни дисфункции, както и сексуалните проблеми при жените", каза още д-р Стаменов.

 

5 чести грешки по време на пости



Консумирате много плодове
Макар че плодовете са позволени по време на пост, ако целта ви е едновременно да постите и да запазите или намалите теглото си,  не е без значение кога и колко от тях ще консумирате. Един плод със закуската или при физическа активност е абсолютно разумен избор, но ако хапвате няколко наведнъж, вместо да се храните пълноценно, рискувате скоро да сте гладни, тъй като захарта е единственият източник на калории в плодовете и не засища задълго. Заложете на малко количество плод, комбиниран със сурови ядки, за енергия и контрол на апетита. Добре е и да избягвате плодове, които ви карат да прекалявате с количествата.
Прекалявате с хляба
Филийки с маслинен пастет и хумус на закуска, малко крутони в крем супата, лек зеленчуков сандвич следобед и ето, че половин пълнозърнест хляб вече е изчезнал. Безспорно хлябът може да бъде толкова вкусен, че да ви увлече и да не усетите кога сте прекалили с калориите и въглехидратите. Моят съвет е да избирате кисели хлябове, като традиционните руски или други, които се приготвят без мая. Постарайте се да не приемате хляб повече от веднъж дневно и наблегнете на зеленчуците и зеленчуковите супи, за да се заситите
Предозирате със солени храни
Липсата на любимите ви сирене, кашкавал и месо, може да ви накарат да солите варивата и кореноплодните твърде много, за да ги направите вкусни. Тъй като растителните продукти са естествено бедни на сол, съвсем очаквано е, че можете да прекалите със солницата. За да избегнете излишното задържане на вода, подпухване и дискомфорт, използвайте малки количества морска или хималайска сол – те ще подправят храната ви, но и ще внесат нужните минерали, за да може да поддържате оптимален баланс на течностите в организма. Ако харесвате туршия или маслини, непременно ги изкисвайте преди консумация.
Преяждате със сладко
Сладкият вкус е често търсен по време на пости: почти на всеки ъгъл може да си купите постни бисквити, бонбони или вафличка. За съжаление, рискувате да си създадете изкуствена нужда от все повече и повече сладко, тъй като консумацията на такива храни стимулира апетита.  За да контролирате апетита за сладко, консумирайте го в малки количества, никога на гладно и за предпочитане след физическа активност.  Експериментирайте и с различни сготвени плодове: ябълка, тиква, круша, дюля и сладки ароматни подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Друг начин да си доставите сладък вкус е да сложите малко бадемово или оризово мляко в чая или кафето.
Забравяте за калориите
По време на пости калориите имат значение повече от всякога, особено ако целта ви е да запазите оптимално тегло. Когато приемът на белтъчини спадне, спада и разходът за храносмилане, а това значи, че горим по-малко калории. За да сте сигурни, че не приемате повече от нужното, задължително, проверете калорийната стойност на продуктите, които консумирате най-често. Където е възможно, намалете калориите, като имате наум, че най-богатите на енергия постни продукти са мазнините, ядките и различните сосове, като песто. Когато се храните навън, избирайте храни без сосове, така ще ви е по-лесно да знаете какво съдържат.


ladyzone.bg
 

Коледните пости - възможност да прочистим организма


На 15 ноември започна Коледния пост


Въздържанието (постенето) преди Коледа (Рождественски пост) трае 40 дни.
Най-дългите и строги пости са великденските (Велик пост), които започват седем дни преди Великден и продължават 40 дни (плюс 7 дни от седмицата на Христовите страдания).

Защо се пости?

Според църквата истинският пост е вид отчуждаване от злото. Постещият се въздържа от блажна храна с религиозно-нравствена цел. За църквата постите са основният начин да бъде преборен грехът, изначално заложен в човека. Постенето, като приемане само на определен вид храна, трябва да бъде съчетано и с духовен пост. Само така душата на човека ще бъде спасена.

Съществуват шест степени на строгост при постенето:

яде се всичко, освен месо (на Месни Заговезни), хапва се риба, може да се яде храна, приготвена с растително масло, може да се яде гореща храна без мазнина-приема се студена храна, приготвена без мазнина или пълно въздържане от храна.

Какво можем да ядем, ако постим?

Може да използвате Коледните пости като възможност за прочистване на организма  от натрупаните токсини и шлака. Важно е да отбележим, че бременните жени и болните трябва предварително да се посъветват с лекар, ако искат да постят.

Църковният пост през първата седмица на Коледните пости повелява да се приемат само растителна храна с олио, от втората до четвъртата седмица се разрешава риба, на шестата седмица – растителни храни с олио, на 25 декември се блажи.

Всъщност това, което спира много от желаещите да постят, е несигурността дали ще намират нужните храни навсякъде, където са. Ако обядваме в заведения около офиса, внимателно трябва да подбираме всички салати и основни ястия, да разпитваме подробно как са приготвени и какво съдържат. Ако пък си приготвяме хапване вкъщи – сандвичи или храна в кутия, трябва често да пазаруваме, за да имаме възможност храната да е разнообразна.

За закуска

За повече витамини и минерали добавете в ежедневното си меню ядки, семена и свежи плодове - орехи, лешници, бадеми, ябълки, портокали, круши, авокадо, сусам, ленено, маково и слънчогледово семе. Особено подходящи са всякакъв вид кълнове – житни, от броколи, лук, амарант и др. Хапвайте различни видове макаронени изделия, но само след като се убедите, че в състава им няма яйца.

За обяд

Млечните продукти можем да заменим със соеви, стига да сме сигурни в произхода и качеството им - тофу, соева кайма, соеви шницели, растителен кашкавал. По време на пости задушените зеленчуци са изключително подходящи – разбира се, трябва да ги приготвяте без мазнина.

Сладкишите пък може да замените със сушени плодове. Те съдържат достатъчно количество захари, че да задоволят глада ви за сладко. 

За вечеря

За да заместим белтъчините, които обикновено се доставят на организма от месото, можем да хапваме повече боб, леща, ориз. Сварени или на фурна са добър вариант и за обяд.


ladyzone.bg